Validating a test method to evaluate the adhesion force of electrospun nanofiber covered nitinol stents and evaluating the adhesion force of differently treated stents
Elektrospun nanofiber kaplanacak nitinol stentlerde yapışma durumunun değerlendirilmesi için yeni bir test metodu ve yapışmayı artırma yönteminin geliştirilmesi
  1. Tez No: 911336
  2. Yazar: MD ABUL SHAHID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nitinol stentler, elektrospun nanolif, adezyon kuvveti, test yöntemi doğrulama, nitinol stents, electrospun nanofiber, adhesion force, test method validation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgülü yapılı nitinol stentin yüzeyi ile termoplastik poliüretan (TPU) elektrospun nanolifler arasındaki yapışma kuvveti araştırılmıştır. Ayrıca, farklı işlemlerin adezyon kuvveti üzerindeki etkisi araştırılmış ve adezyonu artıracak bir yöntem bulunmaya çalışılmıştır. TPU nanofiber kaplı stentlerin yapışma kuvvetini ölçmek için öncelikle farklı yüzey malzemeleri ve yapıştırıcılar kullanılarak bir yöntemin doğrulaması yapılmıştır. Bu test yöntemi doğrulamasından sonra, yapışma kuvveti ölçülmüştür. Daha sonra, farklı elektrospinning işlemleri, örgülü yapılar ve işlemler gibi yapışma kuvvetini değerlendirmek için farklı yaklaşımlar izlenmiştir. Doğrulama kısmında, 2D ve 3D yüzeylerin yapışma kuvvetlerinin oldukça tutarlı ve tekrarlanabilir olduğu gözlemlenmiştir. 2D ve 3D yapılı nanofiber kaplı stentler için benzer sonuçlar bulunmuştur. Farklı yaklaşımlar açısından, yatay elektroeğirme kurulumları ve daha yüksek iletme hızlarına sahip örgülü yapılar için daha yüksek yapışma kuvvetleri gözlemlenmiştir. Plazma işleminden sonra adezyon kuvvetleri 2 kat, ısıl işlemden sonra ise 1,5 kat artmıştır. Plazma ve ısıl işlemden sonra stentin ortalama yapışma kuvveti sırasıyla 41.8 cN ve 26.41 cN iken, işlem görmemiş referans stentin yapışma kuvveti 16.75 cN ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to measure the adhesion force between braided structured nitinol stent's surface and thermoplastic polyurethane (TPU) electrospun nanofibers. Further, the influence of different treatments on the adhesion force should be investigated, and a method to enhance adhesion should be found. To measure the adhesion force of TPU nanofiber covered stents, first, a method was validated using different surface materials and adhesives. After that test method validation, the adhesion force is measured. Later, different approaches are followed to evaluate the adhesion force, such as different electrospinning processes, braided structures, and treatments. From the validation part, it has been observed that the adhesion forces of 2D and 3D surfaces are quite coherent and reproducible. Similar results have been found for 2D, and 3D structured nanofiber covered stents. In terms of different approaches, higher adhesion forces have been observed for horizontal electrospinning setups and braided structures with higher forwarding speeds. After plasma treatment, adhesion forces were increased by 2 times, while for heat treatment, it was increased by 1.5 times. The average adhesion force of the stent after plasma and heat treatment was 41.8 cN and 26.41 cN, respectively, while the reference stent without treatment measured 16.75 cN.