BRICS in regionalism and global diplomacy: A catalyst for change?
Bölgesellik ve küresel diplomaside BRICS: Değişimin katalizörü mü?
  1. Tez No: 911484
  2. Yazar: NAVEEN SHARIFF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN EMRAH KARAOĞUZ, YRD. DOÇ. DR. EMEL AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS, Küresel Diplomasi, Bölgeselcilik, Çok Kutupluluk, Küresel Yönetişim, BRICS, Global Diplomacy, Regionalism, Multipolarity, Global Governance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Küreselleşme ve teknolojinin patlamasıyla birlikte uluslararası sistem, çeşitli şekillerde tezahür eden artan kutuplaşmaya tanık oldu. Uzmanlar dünyanın, gücün birden fazla merkez arasında dağıtıldığı çok kutupluluğa doğru kaydığına inanıyor. Bu araştırma, hükümetlerarası örgüt BRICS'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) bu dönüştürücü sürecin ön saflarında yer aldığını ileri sürüyor. Bu çalışma, BRICS'in önemli bir siyasi aktör olarak kapasitesini ve potansiyelini eleştirel bir şekilde değerlendiriyor ve bölgesel ve küresel ortamlarda diplomatik bir rol üstlenmedeki siyasi ve ekonomik yapılanmaları araştırıyor. 'BRICS bölgeselcilikte ve küresel diplomaside nasıl bir rol oynamaya çalışıyor?' sorusunu ele almayı amaçlıyor. Bulgular, BRICS'in daha çeşitli bir küresel düzenlemeyi şekillendirmede rol oynarken bölgesel işbirliğini ve diplomasiyi teşvik etme kapasitesini doğruluyor. Bu projenin doğasında olan zorlukların ve karmaşıklıkların kabul edilmesine rağmen araştırma, BRICS liderliğindeki küresel bir yeniden yapılanmanın makul olduğunu öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
With the explosion of globalization and technology, the international system has witnessed increasing polarization, manifesting in various forms. Experts believe the world is shifting towards multipolarity, where power is distributed among multiple centers. This research argues that the intergovernmental organization BRICS (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) stands at the forefront of this transformative process. This study critically assesses BRICS' capacity and potential as a significant political actor, investigating the political and economic configurations in assuming a diplomatic role in regional and global settings. It seeks to address the question, 'What role does BRICS seek to play in regionalism and global diplomacy?' The findings substantiate BRICS' capacity to promote regional collaboration and diplomacy while playing a role in shaping a more diversified global arrangement. Despite recognizing the challenges and complexities inherent in this project, the research suggests the plausibility of a global restructuring led by BRICS.