Kapalı sistemde tuz stresi şartlarında arbüsküler mikoriza uygulamalarının ıspanakta (Spinacia oleracea L.) bitki gelişim ve hasat sonrası parametreleri üzerine etkileri
Effects of arbuscular mycorrhizal applications on plant development and post-harvest quality of spinach (Spinacia oleracea L.) under salt stress in closed systems
  1. Tez No: 911523
  2. Yazar: AYŞE ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REZZAN KASIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: AMF, Elektrolit Sızıntısı, Ispanak, Prolin, Tuz Stresi, AMF, Electrolyte Leakage, Spinach, Proline, Salt Stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada kapalı sistemde konrollü şartlar altında tuz stresi şartlarında yetiştirilen 'Matador' ıspanak bitkisinin, bitki gelişim parametreleri üzerine arbusküler mikoriza (AMF) uygulamasının etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre ıspanak bitkilerine 0 mM NaCl, 0 mM NaCl + AMF, 50 mM NaCl, 50 mM NaCl + AMF, 100 mM NaCl, 100 mM NaCl + AMF olmak üzere altı farklı uygulama yapılmıştır. AMF uygulaması tohum çimlenmesi ve kotiledon yaprakların çıkışının ardından, yeterli kök gelişiminin sağlandığı aşamada bitki kök bölgesine sulu çözelti olarak uygulanmıştır. Bitki gelişimi süresince bitkilerde, toplam yaprak boyu (cm), yaprak ayası boyu (cm), yaprak sayısı (adet), yaprak genişliği (cm), nispi klorofil (SPAD) miktarı, renk ölçümü (L*, a*, b*, ho), prolin miktarı; hasatton sonra ise ağırlık kaybı (%), suda çözünür toplam kurumadde miktarı (SÇKM; %), renk ölçümü (L*, a*, b*, ho), nispi klorofil (SPAD) miktarı, yaprak elastikliği (N), elektrolit sızıntısı (%), ölçüm ve analizleri yapılmıştır. Hasat öncesi dönemde 100 mM NaCl uygulaması toplam yaprak boyu, yaprak ayası boyu, yaprak genişliği ve yaprak sayısını azaltmıştır. AMF uygulaması, tuz içermeyen şartlarda yaprak sayısını arttırırken, her iki tuz stresi şartlarında azaltmıştır. Buna karşılık tuz içermeyen ve 50 mM NaCl içeren şartlar nispi klorofil (SPAD) miktarını iyileştirmiştir. Yaprağın renk değerleri üzerine AMF'nin olumlu etkileri olmuş 100 mM NaCl şartlarında L* değerini arttırmış, a* değerlerini yükseltmiş ve b* değerlerini azaltmıştır. Ek olarak hue renk değerlerini de arttırmıştır. Ispanak bitkileri prolin miktarları yapılan uygulamalardan etkilenmemiştir. Hasat sonrası dönemde ise, 100 mM NaCl veya 100 mM NaCl+AMF ile kombinasyonu ağırlık kaybını kontrole göre önemli oranda azaltmıştır. Buna karşılık SÇKM miktarı artan tuz konsantrasyonlarına paralel olarak artmıştır. Her iki tuz konsantrasyonundaki ıspanakların L* değerleri kontrole göre daha düşük olmuş, 50 mM NaCl uygulaması yapılan ıspanakların yaprak rengi 100 mM NaCl+AMF uygulanan yapraklardan daha yeşil kalmıştır. 100 mM NaCl tuz şartlarında AMF uygulaması yapraklarının yaprakların daha fazla sararmasına neden olmuştur. En yüksek ho renk açısı değeri 123,86 ile E uygulamasında, en düşük ho renk açısı değeri ise YM (Yüz Mm tuz+mikoriza) uygulamasında bulunmuştur. 50 mM tuz şartlarında AMF uygulaması ve tek başına 100 mM NaCl uygulaması yaprağın klorofil SPAD miktarını arttırmış, hem 50 hem de 100 mM NaCl uygulaması yaprakların daha elastik olmasını sağlamıştır. Artan tuz konsantrasyonları yaprakların elektrolit sızıntısını arttırmıştır. Bu da yaprakların tuz stresinden etkilendiğini göstermiş, bu etki 50 mM NaCl şartlarında daha az iken 100 mM NaCl +AMF uygulamasında daha yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the impact of arbuscular mycorrhizal (AMF) inoculation on the growth parameters of 'Matador' spinach plants subjected to varying levels of salt stress in a controlled environment. Plants were treated with six different combinations: 0 mM NaCl, 0 mM NaCl + AMF, 50 mM NaCl, 50 mM NaCl + AMF, 100 mM NaCl, and 100 mM NaCl + AMF. AMF was introduced to the root zone after seed germination and sufficient root development. Plant growth parameters measured included total leaf length, leaf blade length, leaf number, leaf width, chlorophyll content (SPAD), color coordinates (L*, a*, b*, h°), and proline content. Post-harvest analysis included weight loss, total soluble dry matter (TSDM), color coordinates, chlorophyll content, leaf elasticity, and electrolyte leakage. Results showed that 100 mM NaCl significantly reduced total leaf length, leaf blade length, leaf width, and leaf number. AMF increased leaf number under non-saline conditions but decreased it under both salt stress levels. Conversely, AMF improved chlorophyll content under both non-saline and 50 mM NaCl conditions. AMF positively influenced leaf color, increasing L* values and hue angle while decreasing b* values under 100 mM NaCl. Proline content was unaffected by treatments. Post-harvest, 100 mM NaCl or its combination with AMF significantly reduced weight loss. TSDM increased with increasing salt concentration. Leaves from 100 mM NaCl treatments exhibited lower L* values, and 50 mM NaCl leaves remained greener compared to 100 mM NaCl + AMF leaves. AMF under 100 mM NaCl led to increased leaf yellowing. Both 50 mM NaCl and 100 mM NaCl treatments increased leaf elasticity. Elevated salt concentrations augmented electrolyte leakage, indicating salt stress, which was more pronounced in 100 mM NaCl + AMF treatments.