Öğretmen adaylarının memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi örneği
Determining the satisfaction levels of teacher candidates: Bayburt University example
  1. Tez No: 911690
  2. Yazar: ÇAĞRI IRMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TAŞYÜREK MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, sosyal bilgiler, öğretmen adayları, üniversite yönetimi, yarar, memnuniyet, Education, social studies, teacher candidates, university administration, benefit, satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın amacı, Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının memnuniyet düzeylerini öğrenim gördükleri program türü, cinsiyetleri, yaşları, sınıf dereceleri, gelir düzeyleri, mezun oldukları lise türü ve başarı düzeyleri gibi çeşitli değişkenler yoluyla tespit etmektir. Yapılan araştırmada Eğitim Fakültesi öğretmen adayları için ve Eğitim Fakültesi özelinde Sosyal Bilgiler Eğitimi için eğitimin çeşitli yönlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı ve hem öğretmen adayları hem de öğretim elemanları için daha verimli ve tatmin edici bir eğitim süreci sunulacağı düşünülmüştür. Bu araştırmanın amacına uygun olarak ana problem ve alt problemlere çözüm bulabilmek için Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretmen adayları araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2023–2024 eğitim ve öğretim yılında Bayburt Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 837 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada nicel yöntemin tarama modeli kullanılmıştır. Veriler 100 maddeden oluşan A Memnuniyet Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS programı üzerinden değerlendirilmiştir. Fark analizlerinde iki bağımsız değişken olması durumunda Bağımsız Örneklem T Testi; ikiden fazla bağımsız değişken olması durumunda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA testleri sonucunda, anlamlı farkların hangi gruplar arasında olduğunu tespit etmek için; varyanslar eşit dağılmıyorsa (homojen değilse) Tukey, eşit dağılıyorsa Tamhane testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmen adaylarının memnuniyet düzeylerinin 3.17 (orta memnuniyet düzeyi) olarak çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenim görülen program, cinsiyet, yaş aralığı, sınıf düzeyi, ailenin aylık gelir durumu, mezun olunan lise türü, akademik başarı puanı değişkenleri ile öğrenim görülen üniversiteden memnuniyet duyma düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar oluşturduğu görülmektedir. Çalışmanın sonucunda öneri olarak, bu tür çalışmaların diğer fakültelerde de yapılması, başka üniversitedeki diğer öğrencilerin memnuniyet düzeyinin düşük olduğu durumların tespit edilerek tedbirlerin alınmasına ve çözüme kavuşturulmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the satisfaction levels of teacher candidates studying at Bayburt University Faculty of Education through various variables such as the type of program they are enrolled in, their gender, age, class levels, income levels, type of high school they graduated from, and their achievement levels. It is anticipated that the study will contribute to the improvement of various aspects of education for teacher candidates at the Faculty of Education and specifically in Social Studies Education, and will provide a more efficient and satisfying educational experience for both teacher candidates and faculty members. To address the main problem and sub-problems of the study, teacher candidates from Bayburt University Faculty of Education constitute the population of the research. The sample of the study consists of 837 teacher candidates studying at Bayburt Faculty of Education during the 2023–2024 academic year. The survey model was used in the study. The data were collected through a Satisfaction Scale consisting of 100 items. The collected data were analyzed using the SPSS program. For the difference analyses, the Independent Samples T-Test was used when there were two independent variables, and one-way variance analysis (ANOVA) was conducted when there were more than two independent variables. To identify between which groups significant differences existed in the ANOVA tests, the Tukey test was used if the variances were not homogeneously distributed, and the Tamhane test was used if they were homogeneously distributed. As a result of the research, it was found that the satisfaction level of the teacher candidates was 3.17 (moderate level of satisfaction). Additionally, it was observed that there were significant differences between the satisfaction levels with the university and variables such as the type of program, gender, age range, class level, monthly family income, type of high school graduated from, and academic success score. As a recommendation as a result of the study, it is thought that conducting such studies in other faculties will help to identify the situations where the satisfaction level of other students at the university is low, to take measures and to find solutions.