Bursa ili pandemi sonrası tüketicilerin takviye edici gıdalara ilişkin tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of consumers towards food supplements after the pandemic in Bursa province
  1. Tez No: 911710
  2. Yazar: NESLİHAN TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takviye Edici Gıda, Tüketim, Bilinç Düzeyi, Alışkanlık, Anket, Pandemi Sonrası Dönem, Supplementary Food, Consumption, Awareness Level, Habit, Survey, Post-Pandemic Period
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Bursa ili kentsel alanda COVID-19 pandemisi sonrası dönemde bölge halkının takviye edici gıda ürünlerini kullanım durumu, bu ürünler hakkındaki düşünceleri ve bu düşüncelerini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Çalışma; 2024 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında Bursa ilinin merkez üç ilçesi olan Nilüfer, Gemlik ve Osmangazi'de 18 yaş üstü 792 katılımcıyla yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Yapılan ankette katılımcıların bazı demografik ve sosyoekonomik özelliklerinin takviye edici gıda tüketimine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada takviye edici gıda kullanım oranı tüm katılımcılar arasında % 75.7 olarak tespit edilmiştir. Bu kişiler içinde daha önce takviye edici gıda kullandığı halde, tükettiği ürünün bu kategoriye girdiğini bilmeyenlerin oranları tüm katılımcılar arasında % 11.5'dir. Katılımcıların gelir ve eğitim durumu arttıkça takviye edici gıda kullanım oranlarının da arttığı tespit edilmiştir. En çok tüketilen takviye edici gıdanın %29 oranla vitamin/multivitamin grubu olduğu belirlenmiştir. Kullanıcıların % 17.6'si halsizlik gidermek, % 22'si herhangi bir hastalığın tedavisine yardımcı olmak amacıyla takviye edici gıda kullandıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada tüketicilerin % 60.3'ünün takviye edici gıdaları eczanelerden satın almayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of dietary supplements by residents in the urban area of Bursa after the COVID-19 pandemic, their views on these products, and the factors influencing these views were investigated. The study was conducted through face-to-face surveys with 792 participants over the age of 18 in the central districts of Bursa—Nilüfer, Gemlik, and Osmangazi—during January, February, and March 2024. The survey aimed to determine the impact of certain demographic and socioeconomic characteristics of participants on dietary supplement consumption. The study found that the overall rate of dietary supplement use among all participants was 75.7%. Among these individuals, 11.5% were unaware that the product they were consuming fell into the dietary supplement category, despite having used such products previously. It was also observed that the rate of dietary supplement use increased with participants' income and education levels. The most commonly consumed supplement was the vitamin/multivitamin group, with a rate of 29%. Additionally, 17.6% of users reported taking supplements to alleviate fatigue, while 22% used them to aid in the treatment of a specific illness. The study found that 60.3% of consumers preferred to purchase dietary supplements from pharmacies.