İşletmelerde çalışanların kişilik özellikleri ile insan enerjileri ve iş performansları arasındaki ilişki
The Relationship between employees personality traits, human energies and job performance in businesses
  1. Tez No: 911726
  2. Yazar: BETÜL AKSOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, İnsan Enerjisi, Performans, Personality Traits, Human Energy, Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İŞLETMELERDE ÇALIŞANLARIN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İNSAN ENERJİLERİ VE İŞ PERFORMANSLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Betül AKSOYLU Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans, Kasım 2024 Danışman: Prof. Dr. Ebru AYKAN ÖZET Bu tez, işletmelerde çalışanların kişilik özellikleri ile insan enerjileri ve iş performansları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, üretim sektöründe faaliyet gösteren ve farklı alanlarda çalışan mavi ve beyaz yakalı 406 çalışan üzerinde bir nicel araştırma yöntemi olan anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anketler, çalışanların kişilik özelliklerini, enerjilerini ve iş performanslarını değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Çalışmanın bulguları, farklı kişilik özelliklerine sahip çalışanların enerji seviyelerinde ve performanslarında farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle, dışa dönüklük/içe dönüklük, duygusal dengelilik/nörotiklik ve tutarlılık/tutarsızlık gibi kişilik özelliklerinin, çalışanların enerji seviyelerini ve dolayısıyla iş performanslarını önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda yapılan korelasyon analizleri, çalışanların kişilik özellikleri ile bazı enerji türleri ve iş performansları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Dışa dönük bireylerin enerji düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bu bireylerin iş performanslarının, içe dönük bireylere kıyasla daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, duygusal açıdan dengeli bireylerin iş performanslarının daha istikrarlı olduğu, nörotik bireylerde ise enerji düzeylerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Tutarlı çalışanların ise duygusal enerji seviyelerinin daha pozitif yönde olduğu ve işlerinde daha başarılı sonuçlar elde ettikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE RELATİONSHİP BETWEEN EMPLOYEES PERSONALITY TRAİTS, HUMAN ENERGİES AND JOB PERFORMANCE IN BUSINESSES Betül AKSOYLU Kayseri University, Institute of Graduate Education, M. Sc. Program Thesis, November 2024 Supervisor: Prof. Dr. Ebru AYKAN ABSTRACT This thesis aims to examine the relationship between the personality traits of employees in businesses, their human energy and job performance. The study was conducted using the survey method on 406 blue and white collar employees working in different fields of the production sector. Surveys are designed to evaluate employees' personality traits, energy, and job performance. The findings of the study reveal that there are differences in the energy levels and performances of employees with different personality traits. In particular, personality traits such as extroversion/introversion, emotional stability/neuroticism and consistency/inconsistency have been found to significantly affect employees' energy levels and therefore their job performance. The correlation analyses conducted based on the data obtained from the research demonstrated significant relationships between employees' personality traits, certain types of energy and job performance. It was determined that extroverted individuals have higher energy levels and exhibit more positive job performance compared to introverted individuals. Similarly, emotionally stable individuals have more consistent job performance, while neurotic individuals were observed to have lower energy levels. Consistent employees were found to have more positive emotional energy levels and achieve more successful results in their work.