Ekonomik krizden etkilenip iflas eden bireylerde örselenme ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Analysing the levels of trauma and depression onindividuals who are suffering from economic crisis
- Tez No: 911750
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, İflas, Örselenme, Örselenme sonrası gerginlik bozukluğu, Depresyon, Economic crisis, Bankrupt, Trauma, Post traumatic stres disorder, Depression
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, ekonomik krizden etkilenip iflas eden bireylerde Örselenme ve depresyon düzeylerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini, olasılığa dayanmayan örnekleme çeşidi olan amaca dönük örnekleme yöntemi ile seçilen KKTC' de 50 iflas eden ve 50 iflas etmeyen olmak üzere toplam 100 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler; SosyoDemografik Bilgi Formu, Post Travma Stres Bozukluğu (PTSB) Soru Listesi Sivil Versiyonu (PCL-C) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) aracılığıyla elde edilmiştir. İflas eden ve etmeyen katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin ÖSGB ve BDE üzerinde etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulguların bazılarının araştırma hipotezlerinde bulunan varsayımları desteklediği görülmektedir. Araştırma kapsamında tanımlayıcı istatistiklerden, parametrik olmayan testler, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda elde edilmiş olan bulgular incelendiğinde; araştırmanın temel amaçlarından olan iflas eden bireylerdeki örselenme ve depresyon düzeylerinin iflas etmeyen bireylere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür.PCL-C alt boyutları olan yeniden yaşama, kaçınma, yeniden uyarılma ile BDE arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. PCL-C ve BDE risk faktörleri açısından incelendiğinde, krizden sonra doğan borçlanma amacının risk faktörü olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the psychologial problems occurred on individuals as a result of economic crises and bankruptcies in TRNC. The study is not based on the random sampling but instead based on the specific purpose sumpling, compairing two groups consisting of 50 members each, total of 100 sumples were used for those who have suffered and those who have managecd to continue. The Data obtaind for the research consists of socio- demografic values, Post Travma Stress Disorder, the Beck Depression Scale. Whe have analysiz those have been bankrupt and those who have not, in terms of their socia- demografic differences effecting Trauma and BDS. Results obtaind from the research, are supporting the assumption made by the hipothesis. Throught the research, we have benefited from statistics of non parametri c tests corrolegion and multiple regresision analysiz. When analyzing the results obtained from the research, we can conclude that, those who have been bankrupt after economic crisis are suffiring higher trauma and depression compared with thoes who have not been bankrupt. Whe have also discoverd that there is a possitive relationship between PCL- C subtitels and BDS. When we look at risk factor PCL-C and we can see that the borrowing pattens of indivicuals are changing.