Okul öncesi çocuklarda 10 haftalık temel cimnastik eğitiminin bazı biyomotor yetiler üzerine etkisi
The effect of 10 weeks of basic gymnastics training on some biomotor abilities in preschool children
- Tez No: 911786
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA LÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basic gymnastics training, biomotor abilities, children, preschool period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışmanın amacı; okul öncesi çocuklarda 10 haftalık temel cimnastik eğitiminin bazı biyomotor yetiler üzerine etkisini araştırmaktır. Bu araştırma ön test son test deseninde tasarlanmış deneysel türde iki gruplu bir çalışmadır. Araştırma, Konya ilinin Selçuklu ilçesinde yer alan Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Emre Uyar Cimnastik Salonu'nda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubunu 4-6 yaş arası 28 deney, 28 kontrol olmak üzere toplamda 56 çocuk oluşturmuştur. Belirlenen örnek büyüklüğü doğrultusunda dahil etme ve dışlama kriterlerini karşılayan, veli izni olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden çocuklar, çalışmanın örnek grubunu oluşturmuştur. Deney Grubu'na (DG) 10 hafta süre ile haftada 2 gün ve günde 60 dk temel cimnastik eğitimi verilmiştir. Deney ve kontrol grubunun ön test verileri 10 haftalık program başlamadan önce, son test verileri ise program tamamlandıktan sonra Yunus Emre Uyar Cimnastik Salonu'nda toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve biyomotor yetiler ölçüm değerleri formu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri bilgisayar ortamında SPSS for Windows 22.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05) antrenman sonrası her iki grubun puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p0,05) antrenman sonrası her iki grubun puan ortalamaları arasında da anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak yapılan çalışma doğrultusunda okul öncesi çocuklarda 10 haftalık temel cimnastik antrenmanının biyomotor yetiler üzerine olumlu etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimler: Biyomotor yetiler, çocuklar, okul öncesi dönem, temel cimnastik eğitimi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of 10 weeks of basic gymnastics training on some biomotor skills in preschool children. This research is an experimental two-group study designed in pre-test post-test design. The research was conducted in Yunus Emre Uyar Gymnastics Hall of Konya Youth and Sports Directorate located in Selçuklu district of Konya province. The sample group of the study consisted of a total of 56 children aged 4-6 years, 28 experimental and 28 control. Children who met the inclusion and exclusion criteria in line with the determined sample size, had parental consent and agreed to participate in the study constituted the sample group of the study. The Experimental Group (EG) received basic gymnastics training for 60 minutes a day, 2 days a week for 10 weeks. The pre-test data of the experimental and control groups were collected before the 10-week programme started and the post-test data were collected after the programme was completed at Yunus Emre Uyar Gymnastics Hall. Personal information form and biomotor skills measurement values form were used to collect the data. The data of the study were evaluated in computer environment using SPSS for Windows 22.0 statistical package programme. Statistical significance level was accepted as p0.05), there was a significant difference between the mean scores of both groups after training (p0,05), there was no significant difference between the mean scores of both groups after training (p>0,05). As a result, it was concluded that 10 weeks of basic gymnastics training had a positive effect on biomotor skills in preschool children.