Herediter meme kanserli hastalarda mutasyon sıklığı ve klinik/patolojik parametreler ile ilişkisi
Mutation frequency in patients with hereditary breast cancer and its relationship with clinical/pathological parameters
  1. Tez No: 911919
  2. Yazar: MUSTAFA SAFA UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN OZAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Herediter meme kanseri, BRCA, Genetik analiz, Sağkalım analizi, Breast cancer, Hereditary breast cancer, BRCA, Genetic analysis, Survival analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, meme kanseri tanısı konulan hastalarda herediter ve non-herediter meme kanseri sıklığını incelemektir. Çalışma, herediter meme kanseri tanısı almış hastalarda mutasyon sıklığının saptanmasını, bu hastalarda lokal nüks ve sağkalım oranlarının değerlendirilmesini ve elde edilen bulguların hastanemizdeki diğer verilerle karşılaştırılmasını hedeflemektedir. Ayrıca, herediter meme kanseri hastalarının genetik faktörler nedeniyle daha agresif tümör profilleri sergileyip sergilemediği de araştırılacaktır. Bu çalışma, meme kanseri yönetiminde genetik faktörlerin önemine dikkat çekmeyi ve elde edilen verileri literatürle karşılaştırarak klinik pratiğe katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak planlanmış ve 01.01.2015 ve 31.12.2023 tarihleri arasında meme kanseri tanısı alıp ameliyat edilen ve takip edilen toplam 538 hastanın verileri incelenmiştir. Hastaların demografik bilgileri, anamnez ve muayene bulguları hastane veri tabanından, E-nabız sisteminden ve hastalarla yapılan özel görüşmelerden elde edilmiştir. Nonparametrik iki bağımsız grup arasındaki farklılıklar için Mann-Whitney U testi, kategorik veriler için frekans dağılımları ve Ki-kare testi (Fisher'in Kesin Testi) kullanılmıştır. Sağkalım analizleri ise Kaplan-Meier yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmada herediter meme kanserli hastalarda tanı yaşı ortalama 39.8 olarak bulunmuştur, bu da non-herediter gruba göre daha erken bir tanı yaşını işaret etmektedir. Herediter hastalarda multifokalite oranı %15,4 ve triple negatif alt tip sıklığı ise %25,6 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, herediter meme kanserli hastalarda neoadjuvan tedavi kullanımı %35,9 oranında, non-herediter hastalarda ise %17,0 olarak belirlenmiştir. Herediter meme kanserli hastalarda rekürrens oranı %5,12 ve non-herediter hastalarda ise %17,8 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, herediter meme kanseri hastalarının genellikle daha erken yaşta tanı aldığını ve daha agresif tümör profilleri sergilediğini göstermektedir. Genetik analiz sonucunda ise en sık rastlanan mutasyon BRCA1 olup, BRCA2, PRSS1, ATM, CHEK2 gibi diğer mutasyonlar da önemli bir oranda tespit edilmiştir. Ayrıca, herediter grupta daha yüksek oranda triple negatif alt tip ( p=0,019 ) ve neoadjuvan tedavi ( p=0,006 ) kullanımı tespit edilmiştir. Bu bulgular, herediter meme kanseri hastalarının tedavi planlamasında daha agresif yaklaşımlar gerektirdiğini göstermektedir. Ancak, herediter grupta düşük rekürrens oranı gibi bazı bulgular literatürle uyumsuzluk göstermektedir ve bu durumun daha geniş çaplı ileriki çalışmalarla incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the frequency of hereditary and non-hereditary breast cancer in patients who were diagnosed with breast cancer. The study aims to determine the frequency of mutations in patients diagnosed with hereditary breast cancer, to evaluate local recurrence and survival rates in these patients and also to compare the findings with other data obtained in our hospital. We will also investigate whether hereditary breast cancer patients exhibit more aggressive tumour profiles due to genetic factors. This study aims to draw attention to the importance of genetic factors in breast cancer management and to contribute to clinical practice by comparing the data obtained with the literature. Materials and Methods: The study was planned retrospectively in Samsun University Faculty of Medicine, Department of General Surgery. Between 01.01.2015 and 31.12.2023, the data of a total of 538 patients who were diagnosed with breast cancer, operated and followed up were analysed. Demographic information, anamnesis and examination findings of the patients were obtained from the hospital database, E-pulse system and interviews with the patients. Nonparametric Mann-Whitney U test was used for differences between two independent groups, frequency distributions and Chi-square test (Fisher's exact test) were used for categorical data. Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method. Results: The mean age at diagnosis in patients with hereditary breast cancer was 39.8 years, indicating an earlier age at diagnosis compared to the non-hereditary group. Multifocality rate was 15,4% and triple negative subtype frequency was 25,6% in hereditary patients. In addition, the use of neoadjuvant treatment was 35,9% in hereditary breast cancer patients and 17,0% in non-hereditary patients. The recurrence rate was found to be 5,12% in hereditary breast cancer patients and 17,8% in non-hereditary patients. Conclusion: Our study shows that hereditary breast cancer patients are usually diagnosed at an earlier age and exhibit more aggressive tumour profiles. As a result of genetic analysis, BRCA1 was the most common mutation, and other mutations such as BRCA2, PRSS1, ATM, CHEK2 were also detected at a significant rate. In addition, higher rates of multifocality, triple negative subtype ( p=0,019 ) and neoadjuvant treatment ( p=0,006 ) use were found in the hereditary group. These findings suggest that hereditary breast cancer patients require more aggressive approaches in treatment planning. However, some findings, such as the low recurrence rate in the hereditary group, are inconsistent with the literature and should be investigated by comprehensive studies in future.