Meme ve over kanserli hastalarda yeni nesil dizileme analizlerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of next generation sequencing analyses in patients with breast and ovarian cancer
  1. Tez No: 965184
  2. Yazar: SEYED HAMID HASSANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, over kanseri, yani nesil dizileme, herediter kanser paneli, breast cancer, ovarian cancer, next-generation sequencing, hereditary cancer panel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, 317 meme ve over kanseri tanısı almış hastada, genetik değişiklikleri ve bunların tümörlerin patolojik özellikleriyle olan ilişkilerini incelemektir. NGS yöntemiyle analiz edilen hastalarının verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 76 gen içeren herediter kanser paneli kullanılarak yapılan analizde, yalnızca patojenik ve muhtemel patojenik varyantlar dikkate alınmıştır. Çalışmamızda, meme kanserli hastaların %5,7'sinde (16/281) BRCA1/BRCA2 genlerinde patojenik veya muhtemel patojenik mutasyonlar saptanmış; benzer oranda (%5,7; 16/281) diğer meme kanseri yatkınlık genlerinde de mutasyonlara rastlanmıştır. Elde edilen bu oranlar, mevcut literatürle benzerlik göstermektedir. Literatürle uyumlu olarak, meme kanserli hastalarında mutasyon saptanan diğer genler; ATM, PALB2 ve CHEK2'dir. Over kanserli hastalarda ise %25 (9/36) oranında BRCA1/BRCA2 patojenik/muhtemel patojenik mutasyon bulunmuş olup, mutasyon sıklığı %5,5 (2/36) oranında diğer genlerde mutasyon gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmamız meme ve over kanserli hastalarda yalnızca BRCA1/BRCA2 germline mutasyonlarına odaklanmanın yetersiz olduğunu ve ilişkili diğer genlerin herediter kanser paneli olarak analiz edilmesinin daha faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate genetic alterations and their associations with the pathological characteristics of tumors in 317 patients diagnosed with breast and ovarian cancer. Data from patients analyzed by next-generation sequencing (NGS) were evaluated retrospectively. In the analysis performed using a hereditary cancer panel including 76 genes, only pathogenic and likely pathogenic variants were considered. In our study, pathogenic or likely pathogenic mutations in the BRCA1/BRCA2 genes were detected in 5.7% (16/281) of breast cancer patients; a similar frequency (5.7%; 16/281) of mutations was also observed in other breast cancer susceptibility genes. These frequencies are consistent with the current literature. In line with previous studies, the other genes found to be mutated in breast cancer patients were ATM, PALB2 and CHEK2. In ovarian cancer patients, pathogenic/likely pathogenic BRCA1/BRCA2 mutations were identified in 25% (9/36) of cases, and mutations in other genes were observed at a frequency of 5.5% (2/36). In conclusion, our study indicates that focusing solely on BRCA1/BRCA2 germline mutations in patients with breast and ovarian cancer is insufficient, and that analyzing additional associated genes using a hereditary cancer panel may provide more comprehensive insights.