Hodgkin lenfoma tedavisinde kullanılan brentuksimab vedotin'in elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi ve miktar tayini için bor-katkılı elmas elektrot uygulaması
Investigation of the electrochemical properties of brentuximab vedotin used in the treatment of Hodgkin lymphoma and application of a boron-doped diamond electrode for quantitative determination
  1. Tez No: 911927
  2. Yazar: ABDÜLSEMET KARADOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Brentuksimab Vedotin, Hodgkin Lenfoma, Bor-Katkılı Elmas Elektrot, Voltametri, Kanser, İdrar, Brentuximab Vedotin, Hodgkin's Lymphoma, Boron-Doped Diamond Electrode, Voltammetry, Cancer, Urine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Sunulan tez çalışmasında, Hodgkin lenfoma tedavisinde kullanılan bir antikanser ilaç olan Brentuksimab vedotin'in elektrokimyasal tayini için Bor-katkılı elmas elektrodun kullanımına dayanan yeni bir elektroanalitik teknik geliştirilmiştir. Geliştirilen bu elektroanalitik teknikte, sülfürik asit ortamında elektrokimyasal olarak aktive edilen bor-katkılı elmas elektrot üzerinde, özellikle bazik ortamda Brentuksimab vedotin'in döngülü voltametri tekniği ile yaklaşık +1.35 V civarında tersinmez bir dalga verdiği görülmüştür. Brentuksimab vedotin'in kantitatif tayini için geliştirilen teknikte, Britton-robinson (pH =8.0) destekleyici elektrolit ortamında bor-katkılı elmas elektrot üzerinde 9.99 μg/mL ile 49.95 μg/mL derişim aralığındaki doğrusal denklem Ip(μA)=0.026 C[BV] (μg/mL) -0.269, r=0.997 (n=9) olarak belirlenmiştir. Geliştirilen yöntemin en düşük tayin alt sınırı 0.98 μg/mL olarak hesaplandı. Ayrıca geliştirilen metod idrar numunelerine standart ekleme-geri kazanma işlemi uygulanarak metodun doğruluk çalışması yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda idrar örneklerinde bulunan Brentuksimab vedotin için % 94.25'lik yüksek bir geri kazanım sonucu elde edilmiştir. Bu da idrarda bulunan Brentuksimab vedotin'in tayini için geliştirdiğimiz elektrokimyasal metodun yüksek doğrulukla sonuç üretebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the presented thesis study, a new analytical method based on the use of a boron-doped diamond electrode for the electrochemical determination of Brentuximab vedotin, an anticancer drug used in the treatment of Hodgkin's lymphoma, was developed. In this developed electroanalytical technique, it was observed that Brentuximab vedotin produced an irreversible wave at approximately +1.35 V in a basic medium on a boron-doped diamond electrode that had been electrochemically activated in a sulfuric acid environment using the cyclic voltammetry technique. In the technique developed for the quantitative determination of Brentuximab vedotin, the linear equation in the concentration range of 9.99 μg/mL to 49.95 μg/mL on a boron-doped diamond electrode in a Britton-Robinson (pH =8.0) supporting electrolyte medium was determined as Ip(μA)=0.026 C[BV] (μg/mL) -0.269, r=0.997 (n=9). The lowest detection limit of the developed method was calculated as 0.98 μg/mL. In addition, the accuracy study of the developed method was carried out by applying a standard addition-recovery process to urine samples. As a result of the analysis, a high recovery result of 94.25% was obtained for Brentuximab vedotin found in urine samples. This has shown that the electrochemical method we developed for the determination of Brentuximab vedotin in urine can produce results with high accuracy.