منهج موسى جار الله في الاستدلال وقواعد الترجيح في تفسير القرآن الكريم
Musa Carullah'ın Kur'an-ı Kerim'in tefsirinde tercih kuralları ve istidlal metodu
- Tez No: 912006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Metodoloji, Tefsir, Musa Carullah, İstidlal, Tercih ilkeleri, methodology, exegesis, Musa Jarullah, inference, principles of preference
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, Musa Carullah'ın Kur'an-ı Kerim'in tefsirinde izlediği yöntemi, dayandığı delilleri ve tercih ilkelerini, İslam'a ettiği hizmetteki çabalarını ve özellikle Kur'an tefsiri alanında yaptığı katkıları incelemektedir. Musa Carullah, hayatını dini ıslama Kur'an-ı Kerim'e hizmet etmeye adayan bir alimdir; ancak, tefsir metodolojisi Kur'an tefsiri ilmiyle ilgilenen bilim adamları arasında pek bilinmiyor. Bu nedenle, Kur'an tefsirindeki yöntemini inceleme zaruriyeti buldum Araştırmanın içerikleri, bir giriş, bir ön bölüm, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun önemi, araştırma problemi, metodoloji, önceki çalışmalar ve araştırma planı ele alınmaktadır. Ön bölüm, Musa Carullah'ın biyografisini, hayatını, ilmi yolculuğunu, reform çabalarını, entelektüel katkılarını, Bolşevik devriminden sonraki siyasi ve sosyal rollerini ve sürgündeki hayatını ve ölümüne kadar geçen süreci içermektedir, Birinci bölüm, Musa Carullah'ın Kur'an tefsirindeki metodolojisini, Kur'an Anlayışını, Halkul kuran meselesine bakışını, genel tefsir metodolojisini, akılcı tefsir konusundaki duruşunu ve Kur'an bilimlerine yönelik yaklaşımını ele almaktadır. Bu bilimler arasında Hurf-i Elmukatta, nesih, Kur'an'ın mucizesi ve Kur'an'ın derlenmesi bulunmaktadır. İkinci bölüm, Musa Carullah'ın tefsirdeki İstidlal ve tercih metodolojisini, Kur'an'daki istidlal türlerini, Kuran'ı Kuranla tefsir etme yöntemlerini, Kuranı kıraatle, Peygamberin hadisleri ile ve Arapça dil bilgisinin kuralları ile tefsir etme üslübu incelemektedir. Araştırma, Musa Carullah'ın Kur'an'ın kapsamlı bir tefsirini sunmak için akılcı ve metinsel delilleri nasıl kullandığını vurgulamaktadır. Araştırma, Musa Carullah'ın ansiklopedik bir alim olduğunu, geriye çok zengin eser ve yazı miras bıraktığını, tefsirde Sünni geleneğin metodolojisini izlediğini ve Kur'an ayetlerinin tefsirinde akla dayandığını belirten birçok önemli bulguyla sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research explores the methodology of the scholar Musa Jarullah in interpreting the Holy Quran, focusing on his inferences and the principles of preference he relied upon, as well as his efforts in serving Islam, particularly through Quranic interpretation. Musa Jarullah dedicated his life to serving the Book of Allah, but despite this dedication, his methodology in interpretation was not widely known among scholars of Quranic exegesis. Therefore, it became essential to study his approach to Quranic interpretation. The research comprises an introduction, a preliminary chapter, two main chapters, and a conclusion. The introduction covers the significance of the topic, the research problem, methodology, previous studies, and the research plan. The preliminary chapter includes the biography of Musa Jarullah, detailing his life, scholarly journey, reform efforts, intellectual contributions, political and social roles after the Bolshevik revolution, and his life in exile until his death. The first chapter addresses Musa Jarullah's methodology in Quranic interpretation, his concept of the Quran, his views on the creation of the Quran, his general interpretive methodology, his stance on rational interpretation, and his approach to Quranic sciences such as the disjointed letters, abrogation, the miraculous nature of the Quran, and the compilation of the Quran. The second chapter discusses his inference and preference methodology in Quranic exegesis, examining the types of inferences in the Quran, his methods of using the Quran, Quranic readings, the Prophetic traditions, and linguistic inference. The research emphasizes how Musa Jarullah utilized rational and textual evidence to provide a comprehensive interpretation of the Quran. The study concludes with several key findings, notably that Musa Jarullah was an encyclopedic scholar who left behind a rich legacy of books and writings, followed the methodology of the Sunni tradition in interpretation, and relied on reason in his exegesis of the Quranic verses.