2008 küresel finans krizi sonrasında uygulanan maliye politikalarının etkileri ve Türkiye örneği
The Effectiveness of fiscal policies implemented after the 2008 global financial crisis: The Case of Turkey
  1. Tez No: 912022
  2. Yazar: TURGUT BASHALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL AYÇA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: 2008 Küresel Krizi, Maliye Politikaları Borçlanma Stratejileri, Ekonomik Durgunluk, Türkiye Ekonomisi, 2008 Global Financial Crisis, Fiscal Policies, Borrowing Strategies, Economic Recession, Turkish Economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 2008 Küresel Finans Krizi Sonrasında Uygulanan Maliye Politikalarının Etkileri Ve Türkiye Örneği Turgut BASHAL Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı 2008 Küresel Finansal Krizi, dünya genelinde finansal ve ekonomik istikrarı bozmuştur. ABD'de başlayan kriz, hızla reel sektöre yayılmış ve tüm dünyada ekonomik daralmaya, işsizlik oranlarının artmasına ve talep azalmasına neden olmuştur. Bu kriz, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde derin bir durgunluk sürecine yol açmış, finansal piyasalarda güven kaybına ve kredi akışının kısıtlanmasına neden olmuştur. Türkiye, kriz sürecinde kapsamlı maliye politikaları uygulayarak ekonomik istikrarı korumaya çalışmıştır. Kriz sonrası uygulanan maliye politikaları, genellikle genişletici bir etki oluşturarak büyük ölçekli teşvik paketleri ile kamu harcamalarını artırmış ve bu yolla ekonomik canlanmayı hedeflemiştir. Bu dönemde Hükümet, altyapı projeleri ve sosyal yardım programlarına ağırlık vererek ekonomik büyümeyi desteklemeye ve krizden etkilenen sektörleri desteklemeye çalışmıştır. Türkiye, kriz döneminde yedi ayrı tedbir paketi açıklamış ve bu paketler vergi teşvikleri, nakit yardımları, istihdam destekleri ve düşük faizli kredi imkanları gibi çeşitli alanlarda kapsamlı bir müdahale içermiştir. Ayrıca, Türkiye'nin mali disiplini ve güçlü bankacılık sistemi, krizin etkilerini sınırlamış ve yerel bankaların güçlü sermaye yapıları, finansal istikrarı korumada önemli bir rol oynamıştır. Borçlanma politikaları açısından, Türkiye kriz döneminde kamu borç stokunun artışını yönetmiş ve borç stokunun milli gelire oranında iyileşme sağlamıştır. İç borçlanmanın çoğunlukla Türk Lirası cinsinden yapılması ve sabit faiz oranına sahip finansal araçların kullanılması, borç yönetiminde etkin bir strateji olmuştur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı politikalar, finansal riskleri sınırlamış ve ekonomik toparlanmayı desteklemiştir. Genel olarak, Türkiye'nin kriz dönemindeki maliye politikaları ve borçlanma stratejileri, ekonomik daralmanın etkilerini hafifletmiş ve ekonomik büyümeyi desteklemiştir. Kriz sonrası uygulanan politikalar, mali disiplini güçlendirmiş ve Türkiye'nin ekonomik yapısını krizlere karşı daha dirençli hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis EFFECTS OF FISCAL POLICIES IMPLEMENTED AFTER THE 2008 GLOBAL FINANCIAL CRISIS AND THE EXAMPLE OF Türkiye Turgut BASHAL Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Finance Department of Public Finance The 2008 Global Financial Crisis profoundly affected global financial and economic stability. Originating in the United States, the crisis quickly spread to the real sector, leading to significant declines in production, decreased demand, and rising unemployment rates worldwide. This crisis resulted in deep recessions in both developed and emerging economies, causing a loss of confidence in financial markets and restricting credit flows. In response to the crisis, Turkey implemented comprehensive fiscal policies aimed at maintaining economic stability. The post-crisis fiscal policies predominantly adopted an expansionary approach, focusing on large-scale stimulus packages and increased public spending to stimulate economic recovery. The Turkish government prioritized infrastructure projects and social assistance programs to support economic growth and aid affected sectors. Turkey introduced seven distinct policy packages during the crisis, encompassing a range of interventions including tax incentives, cash transfers, employment support, and low-interest loans. Additionally, Turkey's fiscal discipline and robust banking system played a critical role in mitigating the impact of the crisis, with strong capital structures of local banks contributing to financial stability. In terms of debt management, Turkey faced challenges in managing the increase in public debt stock during the crisis but achieved an improvement in the debt-to-GDP ratio. Strategies such as borrowing primarily in Turkish Lira and using fixed-interest financial instruments were effective in debt management. The Central Bank of Turkey (TCMB) implemented policies that limited financial risks and supported economic recovery. Overall, Turkey's fiscal policies and debt management strategies during the crisis alleviated the impacts of economic contraction and supported growth. The post-crisis policies strengthened fiscal discipline and enhanced Turkey's economic resilience to future shocks.