Küresel finans krizi sonrası uygulanan ekonomi politikalarının uluslararası ticaret üzerine etkileri
The effects of economic policies implemented after the global financial crisis on international trade
  1. Tez No: 940553
  2. Yazar: ONUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TUNALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, Ekonometri, Ekonomi, International Trade, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz 2008, Finansal kriz, Uluslararası ticaret, Economical crisis 2008, Financial crisis, International trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
2008 Finans Krizi farklı aktarım kanallarıyla dünya geneline yayılarak küreselleşmiştir. Bu kanalardan biri de uluslararası ticarettir. ABD finans sektöründe ortaya çıkan ekonomik sorunlar, gelir ve servet kayıplarına neden olarak reel sektöre sıçramış ve toplam talebin azalmasıyla birlikte ticaret yoluyla diğer ülkelere yayılmıştır. Krizin neden olduğu durgunluk dönemi ve sonrasında toplam talebi ve uluslararası ticareti artırmak için birçok farklı politika aracı uygulanmıştır. Bu çalışma, küresel kriz sonrası uygulanan ekonomi politikalarının uluslararası ticaret üzerine etkilerini, kriz öncesi ve kriz sürecindeki politika uygulamalarıyla karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Çalışmada kapsamında 16 G20 ülkesi ve Euro bölgesinin, 2001-2016 yıllarına ait uluslararası ticaret, politika faizi, kamu gelirleri, vergi yükü endeksi ve ağırlıklandırılmış ortalama tarife oranları kullanılarak dinamik politika etkilerini yakalamak için panel veri analizi yapılmıştır. Modeldeki G20 ülkeleri, küresel GSYH'nin %85'ini, uluslararası ticaretin %75'inden fazlasını ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil etmektedir. Bu sayede para, maliye ve dış ticaret politikası araçlarının uluslararası ticaret üzerine etkisi, bölgesel farklılıkları da kapsayacak şekilde küresel olarak yorumlanabilmektedir. Ampirik bulgular, dış ticaret politikası kapsamında ele alınan ağırlıklandırılmış tarife oranlarının uluslararası ticareti önemli ölçüde kısıtladığını; maliye politikası kapsamında daha yüksek kamu gelirlerinin uluslararası ticareti artırdığını, vergi yükü artışının ise ticareti azalttığını ortaya koymaktadır. Para politikası kapsamında uygulanan politika faizi oranı artışı da uluslararası ticareti olumsuz etkilemektedir. Modele göre Küresel Finans Krizi, uluslararası ticaret hacmini önemli ölçüde etkilemiştir, ancak ekonomi politikalarının uluslararası ticaret üzerindeki etkisi kriz öncesi ve sonrası dönemde değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
The 2008 Financial Crisis globalized by spreading worldwide through various transmission channels, one of which was international trade. The economic disruptions that initially emerged in the U.S. financial sector led to income and wealth losses, causing a spillover into the real sector. As a result, the contraction in aggregate demand contributed to the propagation of the crisis to other economies through trade linkages. During the recessionary period caused by the crisis and in the subsequent recovery phase, various policy instruments were implemented to stimulate aggregate demand and international trade. This study conducts a comparative analysis of the effects of economic policies on international trade in the post-crisis period, using pre-crisis and crisis-period policy implementations as a benchmark. Within the scope of the study, panel data analysis is employed to capture dynamic policy effects by utilizing data from 16 G20 countries and the Eurozone covering the period 2001-2016. The key variables in the model include international trade volume, policy interest rates, public revenues, the tax burden index, and weighted average tariff rates. The G20 countries represented in the model account for 85% of global GDP, over 75% of international trade, and two-thirds of the world's population, allowing for a global assessment of the effects of monetary, fiscal, and trade policy instruments on international trade, including regional differences. The empirical findings reveal that, within the scope of trade policy, weighted average tariff rates significantly restrict international trade. In terms of fiscal policy, higher public revenues contribute to an increase in international trade, while an increase in the tax burden leads to a decline in trade volume. Additionally, under monetary policy, an increase in policy interest rates negatively affects international trade. According to the model, the Global Financial Crisis had a substantial impact on the volume of international trade; however, the effects of economic policies on international trade did not change between the pre-crisis and post-crisis periods.