Rüya temaları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Uşak din görevlileri örneği
Investigation of the relationship between dream themes and psychological well-being levels: The Case of Uşak religious officials
- Tez No: 912024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rüya Temaları, Psikolojik İyi Oluş, Din Görevlileri, Dream Schemata, Psychological Well-Being, Religious Workers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Rüya Temaları ve Psikolojik İyi Oluş Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Uşak Din Görevlileri Örneği Sibel ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Psikolojik iyi oluş, bireyin genel duygusal ve ruhsal sağlığı, yaşamın anlamını bulma, kendini gerçekleştirme ve günlük yaşamla başa çıkma yeteneği gibi alanları kapsayan bir kavramdır. Bu durum, bireyin mutluluk, tatmin ve öznel refah gibi unsurlarını etkilerken aynı zamanda rüyaları da şekillendirebilir. Rüyalar, bireylerin psikolojik süreçlerinin ve duygusal durumlarının bir yansıması olarak, günlük yaşamın dinamikleriyle sürekli etkileşim halindedir. Araştırmalar, psikolojik iyi oluşun rüyaları etkilediğini ve rüyaların da bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerinde karşılıklı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, çalışmada din görevlilerinin rüya temaları ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel bir yöntemle yürütülmüş ve Uşak ilindeki 177 din görevlisinden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Sosyo Demografik Bilgi Formu, Rüya Temaları Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar, demografik değişkenlerin rüya temalarını ve psikolojik iyi oluş düzeylerini farklılaştırdığını ortaya koymuştur. Olumlu rüya temalarının ve sık rüya görmenin psikolojik iyi oluşu artırdığı, negatif rüya temalarının ise azaltıcı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Kadın olmanın, öğretici olarak görev yapmanın, genç yaşın ve düşük gelirin psikolojik iyi oluşu artırdığı; erkek olmanın, ileri yaşın ve mesleki kıdemin artmasının ise psikolojik iyi oluşu azalttığı görülmüştür. Araştırma, din görevlilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerini ve rüya temalarını demografik özelliklerin nasıl etkilediğini anlamaya yönelik önemli veriler sunmuş ve alandaki sınırlı literatüre katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Investigation of the Relationship Between Dream Themes and Psychological Well-Being Levels: The Case of Uşak Religious Officials Sibel ÖZTÜRK Dokuz Eylül University Institute of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Studies Program Psychological well-being is a concept that encompasses various aspects of an individual's overall emotional and mental health, including finding meaning in life, self-actualization, and the ability to cope with daily life. This state influences factors such as happiness, satisfaction, and subjective well-being, while also shaping dreams. Dreams, as reflections of individuals' psychological processes and emotional states, continuously interact with the dynamics of daily life. Research shows that psychological well-being impacts dreams, and dreams, in turn, have a reciprocal effect on psychological well-being. In this context, the study aims to examine the relationship between dream themes and the psychological well-being levels of religious officials. The study was conducted using a quantitative method with data collected from 177 religious officials in Uşak province. Socio-Demographic Information Form, Dream Themes Scale, and Psychological Well-Being Scale were utilized. The findings revealed that demographic variables significantly influenced dream themes and psychological well-being levels. Positive dream themes and frequent dreaming were found to enhance psychological well-being, while negative dream themes had a diminishing effect. Psychological well-being was observed to increase with being female, serving in an educational role, being younger, and having lower income. Conversely, being male, older, and having greater professional seniority were associated with reduced psychological well-being. The study provides valuable insights into how demographic characteristics influence the psychological well-being levels and dream themes of religious officials, offering a significant contribution to the limited literature in this field.