Kur'ân-ı Kerîm'de aile
Family in the Holy Quran
  1. Tez No: 912025
  2. Yazar: YASİN MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Aile, Nikâh, Boşanma, İddet, Miras, The Qur'ān, Family, Marriage Contract, Divorce, ʿIddat, Inheritance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada Kur'an'da en çok değinilen ve büyük önem verilen toplumsal bir yapı olan aile konusundan bahsedilmiştir. Ailenin değeri, ayetler ve hadisler ışığında açıklanmıştır. Kur'an'da yaklaşık 127 yerde“ehl”kelimesiyle anlatılan ailenin; insanlığın, toplumların ve özelde bireyin huzuru, kurtuluşu, dünya ve ahiret saadeti için ne denli önemli olduğu aktarılmıştır. Birinci bölümde tarih boyunca ailenin farklı toplum ve inançlardaki tezahüründen, konumundan, aile bireylerinin rollerinden, aile içi ilişki ve statülerden, kadına verilen değerden bahsedilmiştir. İnsanlığın gelişimi ile şekillenen ve değişen ihtiyaçların aile üzerindeki etkisi aktarılmıştır. İkinci bölümde âyet ve hadisler ışığında tefsir ilminin temel kaynaklarından yararlanılarak ailenin temel bileşenleri olan anne, baba ve çocukların aile içerisindeki önem ve rollerinden, hak ve sorumluluklarından bahsedilmiştir. Allah Resulü'nün örnek aile hayatından kısa kesitler sunulmuştur. Tüm bu deliller ışığında günümüzde yaşanan birçok ailevi probleme çözüm yollarının neler olabileceği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kadın ve erkeğin helal birlikteliği, temiz nesillerin oluşumu ve yetişmesi için nikâhın önemi anlatılmıştır. Nikâh ile ilgili âyetlerin müfessirler tarafından nasıl anlaşıldığı ortaya konmuştur. Evliliğin sonlandırılması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan boşanma, iddet, nafaka ve miras gibi konulardaki âyet ve hadisler tefsir kaynakları rehberliğinde işlenerek çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of the family, which is a social structure most frequently mentioned in the Qur'ān and given great importance, had been mentioned. The value of the family had been explained in the light of verses and ḥadīths. The importance of the family, which is described with the word“ahl”in about 127 places in the Qur'ān, for the peace, salvation, world and hereafter happiness of humanity, societies and especially the individual, had been conveyed. In the first chapter, the manifestation of the family in different societies and beliefs throughout history, its position, the roles of family members, intra-family relations and status, the value given to women had been mentioned. It had been transmitted the impact of the changing needs shaped by the development of humanity on the family. In the second part, in the light of verses and ḥadīths, the importance and roles, rights and responsibilities of the mother, the father and the children, who are the basic components of the family, in the family, had been mentioned by making use of the basic sources of the science of tafsīr. Short sections from the exemplary family life of the Messenger of Allāh (PBUH) had been presented. In the light of all these evidences, it had been explained what the solutions to many family problems experienced today can be. In the third chapter, the importance of marriage for the ḥalāl union of man and woman, the formation and upbringing of clean generations had been expounded. How the verses related to marriage were understood by the commentators (mufassīrs) had been revealed. The verses and ḥadīths on the termination of marriage and the related issues such as divorce, ʿıddat, alimony and inheritance had been discussed under the guidance of tafsīr sources and the study had been concluded.