Kendini yönetme davranışı, dürtü kontrol bozukluğu ve bağımlılık ilişkisi: Ergenler üzerine bir araştırma
The relationship between self-determination, impulsive control disorder and addiction: A study on adolescents
- Tez No: 912074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Kendini Yönetme Davranışı, Dürtü Kontrol Bozukluğu, Bağımlılık, addiction, impulse control disorder, self-determination
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, ergenlerde kendini yönetme, dürtü kontrol bozukluğu ve bağımlılık ilişkisi ele alınmaktadır. Çalışmada öğrencilerin sosyodemografik bilgilerini elde etmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Öz-kontrol ve Öz-yönetim Ölçeği, Madde Kullanma Eğilimi Ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği araştırmada kullanılan veri toplama araçlarıdır. Lise öğrenimine devam eden 400 lise öğrencisinden veri toplanmıştır. Öğrencilerin dürtüsellik düzeyleri arttığında kendini yönetme davranışları azalmaktadır. Madde kullanma eğilimi olan öğrencilerde kendini yönetme davranışı azaldıkça, dürtüsellik artmaktadır. Ayrıca yaş arttıkça dürtüsellik artmaktadır. Erkek öğrencilerde madde kullanma eğilimi ve dürtüsellik yüksek iken, kız öğrencilerde kendini pekiştirme davranışı yüksektir. Anne-babası birlikte olan öğrencilerin kendini ayarlama, kendini değerlendirme, kendini pekiştirme davranışları anne-babası ayrı olanlara kıyasla daha fazladır. Anne-babası ayrı olanlarda ise dürtüsellik ve madde kullanma eğilimi diğer öğrencilere göre daha yüksektir. Kardeşi olmayan öğrencilerde kendini yönetme daha başarısız, dürtüsellik ve madde kullanma eğilimi kardeşi olanlara kıyasla daha yüksek saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre erkek cinsiyet, boşanmış aile çocuğu olmak, tek çocuk olmak gibi faktörler, değişkenler bağlamında önem taşımaktadır. Gerek klinisyenler, gerek sonraki araştırmacılar ve gerek devlet kurumları tarafından yapılacak çalışmalarda bu faktörlerin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between self-determination, impulse control disorder and addiction in adolescents is discussed. In the study, Personal Information Form was used to obtain the sociodemographic information of the students. Self-control and Self-management Scale, Substance Use Tendency Scale and Barratt Impulsivity Scale are the data collection tools used in the research. Data were collected from 400 high school students continuing their high school education. When students' impulsivity levels increase, their self-determination behaviors decrease. In students with a tendency to use substances, when self-directedness behaviors decrease, their impulsivity increases. In addition, impulsivity increases with age. While the tendency to use substances and impulsivity are high in male students, self-reinforcement behavior is high in female students. Self-adjustment, self-evaluation and self-reinforcement behaviors of students whose parents are together are higher than those whose parents are separated. On the other hand, impulsivity and tendency to use substances are higher in those whose parents are separated than other students. Findings of self-determination, impulsivity and substance use tendency were found to be more negative in students who did not have siblings compared to those with siblings. According to the results of the research, factors such as male gender, being a child of divorced family, being an only child are important in terms of variables. It is recommended that these factors be taken into account in studies to be conducted by clinicians, future researchers and government institutions.