Benlik saygısı, vücut algısı, narsisizm ve sosyal karşılaştırmanın sosyal medya kullanımı üzerine etkileri
Effects of self-respect, body perception, narcissism and social comparison on usage of social media.
- Tez No: 912077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: benlik saygısı, vücut algısı, narsisizm, sosyal karşılaştırma, sosyal medya, self-esteem, body perception, narcissism, social comparison, social media
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın temel amacı, benlik saygısı, vücut algısı, narsisizm, sosyal karşılaştırma ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni psikoloji lisans programında öğrenim 699 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemi ise, Tabakalı Rastgele Örneklem yöntemiyle seçilmiş olan 1., 2., 3., ve 4.,sınıfta öğrenim gören 277 öğrenci üzerinde oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı özellikler, sosyal medya kullanımı, Narsistik Kişilik Envanteri Kısa Formu, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Beden Algısı ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği olmak üzere alt bölümünden oluşan soru formu kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, Öğrencilerin sosyal medya kullanım süreleri ile narsistik kişilik envanteri, sosyal karşılaştırma ölçeği ve beden algısı ölçeğinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin günlük sosyal medya hesabına girme sayısı ve sosyal medyada vakit geçirme süreler ile narsistik kişilik envanterinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin beden algısı ölçeğinden almış oldukları puanlar ile narsistik kişilik envanteri ve sosyal karşılaştırma ölçeğinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar olduğu saptanmıştır. Günümüzde sosyal medyanın doğru, olumlu yönde, amacına uygun, bilinçli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the research is to investigate the relationship between self-respect, body perception, narcissism, social comparison and social media usage. Subjects of the research were 699 students who are undergraduate students in Psychology program. Sample consist of 244 students who are from 1st, 2nd, 3rd, and 4th grade, and stratified random sampling was used while selecting participants to the sample. As collecting data, several questionnaires were used such as identifier features, usage of social media, Narcissistic Personality Inventory Short Form, Social Comparison Scale, Body Perception and Rosenberg Self-Esteem Scale. According to findings, there is a statistically significant relationship and a positive correlation between students' amount of usage of social media, and the scores obtained from narcissistic personality inventory, social comparison scale and body perception scale. A statistically significant relationship and a positive correlation is found between daily amount of how frequently students enter their social media accounts, the time spent on social media and scores obtained from narcissistic personality scale. Also, a statistically significant relationship and a positive correlation is found between students' scores from body perception scale, narcissistic personality scale and social comparison scale. Nowadays, social media needs to be used in a correct, positive way, in a purposeful,conscious manner.