Genç yetişkinlerde probiyotik-psikobiyotik gıda tüketiminin vücut algısı ve benlik saygısı üzerine etkisi
The effect of probiotic-psychobiotic food consumption on body image and self-esteem in young adults.
  1. Tez No: 699008
  2. Yazar: CEREN KÜÇÜKVARDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: benlik saygısı, vücut algısı, probiyotik, psikobiyotik, body image, probiotic, psychobiotic, self-esteem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Stres, yaşam tarzı, enfeksiyon hastalıkları, egzersiz ve beslenme alışkanlıkları bireylerin bağırsak mikrobiyotasının bozulmasına neden olabilmektedir. Mikrobiyotanın bozulması psikiyatrik bozuklukların oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bu değişim bireylerin beden algısı ve benlik saygısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Psikobiyotik kullanımının ise olumlu yönde etkileyebildiği bilinmektedir. Bu amaçla çalışma, İstanbul ilindeki Biruni Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 229 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre; çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin %89,08'inin probiyotikler hakkında bilgi sahibi olduğu, %45,85'inin psikobiyotikler hakkında bilgi sahibi olduğu ve %68,12'sinin ise probiyotik gıdaları tükettiği saptanmıştır. Tüketim alışkanlıkları incelendiğinde bilgi ile orantılı olarak yükseldiği saptanmıştır. Buna karşın bilgi düzeyi açısından kadın ve erkek öğrenciler arasında önemli bir farklılık belirlenememiştir (p>0.05). Probiyotik gıda tüketiminin benlik saygısı ve vücut algısı üzerinde önemli bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır (p>0.05). Bunun nedeninin ise psikobiyotik kavramının görece yeni bir kavram olmasından ötürü olduğu düşünülmektedir. Çalışmada beden algısı düşük olan katılımcı bulunmamaktadır. Buna ek olarak benlik saygısı yüksek olan katılımcı da bulunmamaktadır. Çalışmanın Covid-19 pandemisi ve karantina süreçlerine denk gelmesi sebebiyle katılımcıların kendileriyle daha fazla vakit geçirmelerinden ötürü bedenlerine daha fazla önem göstermiş olma ihtimali bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Stress, lifestyle, infectious diseases, exercise and dietary habits can cause deterioration of the intestinal microbiota of individuals. Disruption of the microbiota may pave the way for the formation of psychiatric disorders. This change that may occur in their psychology can negatively affect the body image and self-esteem of individuals. It is known that the use of psychobiotics can affect positively. For this purpose, the study was carried out with the participation of 229 students studying at Biruni University in Istanbul. According to the findings; It was determined that 89.08% of the students participating in the study had knowledge about probiotics and 45.85% knew about psychobiotics, and 68.12% of them consumed probiotics. When the consumption habits were examined, it was found that it increased in proportion to the knowledge. On the other hand, there was no significant difference between male and female students in terms of knowledge level (p>0.05). It was determined that probiotic food consumption did not make a significant difference on self-esteem and body image (p>0.05). The reason for this is thought to be due to the fact that the concept of psychobiotics is a relatively new concept and has only recently been studied. There were no participants in the study with low body image. In addition, there is no participant with high self-esteem. Since the covid-19 pandemic and quarantine processes will have more time with themselves, there is a possibility that they paid more attention to their bodies and selves.