Günlük davranış karneleri (GDK) uygulanmasının otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda yıkıcı davranış bozukluğu üzerindeki etkisi üzerine bir eylem araştırması
- Tez No: 912108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, yüksek işlevli OSB, günlük davranış kartları, sosyal iletişim, problem davranış, Inclusion, high-functioning ASD, daily behavior cards, social communication, problem behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Araştırmanın amacı Günlük Davranış Karneleri/Kartları'nın (GDK) tepki bağımlı silikleştirme sistemi ile birlikte uygulanmasının yüksek işlevli OSB olan öğrencilerde sınıflarında akademik etkinliğe katılma ve öfke ilişkili davranışların azaltılmasındaki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın katılımcıları; yüksek işlevli Otizm Spektrum Bozukluğu (YİOSB) olan öğrenci, branş öğretmenleri, okul yöneticileri, öğrenci ailesi ve araştırmacıdır. Araştırma bir eylem araştırmasıdır. Araştırmanın çalışma aşamasında ilk olarak kaynak odada eğitim gören YİOSB olan öğrencinin yıkıcı davranış bozuklukları tespit edilmiştir. Bu davranış bozukluklarının tespit edilmesi için branş öğretmenleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğrencinin gösterdiği problem davranışlarının sıklığı öğretmenlere dağıtılan formlarla tespit edilmiştir. Öğretmenlerden gelen geri bildirimlere göre öğrenci için en uygun pekiştireçler belirlenmiştir. Bu pekiştireçlere ulaşmak için öğrenciye günlük davranış kartları hazırlanmış ve bu kartlar branş öğretmenlerine dağıtılmıştır. Öğrencinin problem davranışlarında belirlenen ölçütlerde azalmalar olduğunda yeşil kart, belirlenen ölçütün üstünde artış olması durumunda kırmızı kartlar öğretmenler tarafından imzalanıp öğrenciye verilmiştir. YİOSB olan öğrenci topladığı kartları her hafta araştırmacıya teslim edip uygun pekiştireçlerle ödüllendirilmiştir. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında tepki silikleştirme yöntemi uygulanmış olup öğrencinin hedeflenen davranışlara kalıcı olarak ulaşması amaçlanmıştır. Çalışmanın son aşaması olan uygulama sonrası süreçte, uygulama aşamasında gerçekleştirilen müdahalelerin katılımcılar üzerindeki değişiklikleri belirlemek amacıyla sosyal geçerlilik verileri toplanmıştır. Araştırma sonucunda erişilen bulgular; okul çaplı olumlu davranışsal destek uygulaması destekli günlük davranış kartları uygulamasının kaynaştırma ortamında eğitim alan YİOSB olan öğrencinin sosyal beceri ve iletişim düzeylerinde artış, problem davranış düzeylerinde azalış olduğu, arkadaşlık ilişkilerinin olumlu yönde geliştiği ve öğrencinin ders başarı düzeyinde artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine the effects of implementing Daily Behavior Report Cards (DBRC) with a response-dependent extinction system on enhancing classroom academic engagement and reducing anger-related behaviors in students with high-functioning Autism Spectrum Disorder (ASD). Participants in the study included students with high-functioning ASD, teachers, school administrators, the student's family, and the researcher. The research was an action research study. In the initial phase of the study, disruptive behavior disorders were identified in a student with high-functioning ASD who was educated in a resource room. These behavioral disorders were identified through interviews with subject teachers. The frequency of the student's problematic behaviors was determined using forms distributed to the teachers. Based on feedback from the teachers, the most appropriate reinforcers for the student were identified. Daily behavior cards were prepared for the student to access these reinforcers, and these cards were distributed to the subject teachers. Green cards were issued by the teachers when reductions in problematic behaviors met the specified criteria, and red cards were issued when increases exceeded the set criteria. The student delivered the collected cards to the researcher weekly and was rewarded with appropriate reinforcers. In the later stages of the study, the extinction method was applied with the goal of the student achieving the targeted behaviors permanently. In the final phase of the study, social validity data were collected to determine the changes in participants due to the interventions made during the application phase. The findings of the research showed that the implementation of DBRC supported by school-wide positive behavioral support in an inclusive education environment led to increases in social skills and communication levels, decreases in problem behavior levels, improvements in friendship relations, and an increase in academic success for students with high-functioning ASD.