Anizometropik ve strabismik ambliyopide binoküler fonksiyonların karşılaştırılması
Comparison of binocular functions in strabismic and anisometric amblyopia
  1. Tez No: 91211
  2. Yazar: YUNUS KARABELA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Amblyopia, Anizometropia, Strabismic, Fusion, Stereopsis. TC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET STRABİSMİK VE ANİZOMETROPİK AMBLİYOPİDE BİNOKÜLER FONKSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada strabismik ve anizometropik ambliyopi tanısı almış hastaların binoküler fonksiyonlarının karşılaştırılmasını ve ambliyopi derinliği ile olan ilişkisini incelemeyi amaçladık. Materyal - Metod: Anizometropik ambliyopi tanısı almış 45, strabismik ambliyopi tanısı almış 33 olgu çalışmaya alındı. Her hastanın manifest refraksiyonu, düzeltilmiş/düzeltilmemiş Snellen görme keskinlikleri tespit edildi. Olgular derin ve yüzeyel ambliyop olmak üzere iki gruba ayrıldı. Strabismik ambliyopili olgular ek olarak 5° ve altı veya 5° üstü olmak üzere ikinci bir gruplandırmaya alındı. Bütün olguların sinoptoforda 1. derece, 2.derece, 3. derece flizyon muayeneleri yapıldı. Bütün olgulara derinlik hissi seviyelerini tespit etmek amacıyla Titmus ve TNO testleri uygulandı. Bu çalışmada anizometropi indeksi olarak sferik ekivalan ve Safir ortalama karekök ekivalan formülleri kullanıldı. Karşılaştırmaları yapmak amacıyla istatistiki metod olarak korrelasyon analizi, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi ve Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi kullanıldı. Bulgular: Görme keskinliği ile belirlenen ambliyopi derinliği ile Safir ortalama karekök anizometropi indeksi arasında yüzeyel anizometropik ambliyoplarda anlamlı doğru orantılı (p< 0.05) bir ilişkinin olduğu, derin anizometropik ve tüm strabismik ambliyoplarda ise böyle bir ilişkinin bulunmadığı tespit edildi. Yüzeyel anizometropik ambliyoplarda TNO ve Titmus testlerine verilen cevaplar istatistiki olarak anlamlı değilken (p>0.05) derin anizometropik ve tüm strabismik ambliyoplarda cevaplaristatistiki olarak anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
VI COMPARISON OF BINOCULAR FUNCTIONS IN STRABISMIC ANA ANISOMETROPIC AMBLYOPIA Aim: To compare the binocular functions of patients with strabismic and anizometropic ambliyopia and to evaluate the relation ship between the depth of amblyopia. Material and methods: 45 cases with anizometropic amblyopia and 33 cases with strabismic amblyopia were included in the study. Manifest refraction, not corrected / best- corrected visual acuity using Snellen chart were recorded each case. The cases were divided in to two groups as deep and superficial amblyopia. The cases with strabismic amblyopia were additionally grouped into 5° and below, 5° and above first degree, 2nd degree and 3rd degree fusion tests were applied by synoptophore. Titmus and TNO tests were applied to measure stereopsis in this study spherical equivalant and Safir' s root mean square formulae were used as index of anizometropia for statistical analysis, correlation analysis, the test of significance between pairs, Wilcoxon rank analysis tests were used. Results: In superficial anizometropic amblyopes, there's a statistically significiant relation between Safir's rootmean square anizometropia index and depth of amblyopia measured by visual acuity (p0.05) wheres in deep anizometropic and all strabismic amblyopes, answers were statistically significant. First degree fusion was present in cases with anizometropic amblyopes. Second and 3rd degree fusion was not found in 26 % of deep anizometropic amblyopes and 4,5 % of superficial amplyopic patients. In strabismic patients, 2nd and 3rd degree fusion was not found in deep amblyopes and patients with deviation over 5°. It was present in 24,2 % of strabismic patient do and the deviations were all below 5°.VII Conclusion: The development of fusion stereopsis was found to be better in anisometropic amblyopia than the strabismic, in superficial amblyopia than the deep and in strabismic amblyopia with deviation below 5° than over 5°.