Hemşirelik yüksekokulu ile sağlık meslek yüksekokulundaokuyan öğrencilerin özgecilik tutumları ile hemşirelerin bakımverici rollerine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nursing school and health vocational school students' attitudes towards altruism and care practices
  1. Tez No: 912113
  2. Yazar: HANİFE GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN BODAMYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik tutumu, özgecilik, bakım, Nursing attitude, altruism, and care
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, Hemşirelik öğrencilerinin özgecilik davranışlarının hemşirelik bakım ölçeği ile karşılaştırılması ve ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlindeki Girne Amerikan Üniversitesinin Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Hemşirelik Yüksekokulunda 2019- 2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde eğitim gören 264 öğrencilere kişisel bilgi formu, Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği (HBRTÖ) ve Özgecilik Ölçeği olmak üzere, üç bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hemşirelik bakımı toplam puanının demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Özbakım ve danışmanlık puanı baba eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Hakları koruma ve saygılı olma puanı bölüm ve anne eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Özgecilik toplam puanı sosyoekonomi, anne ve baba eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Aile boyutu puanı sosyoekonomi, anne ve baba eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Sosyallik boyutu puanı bölüm, sosyoekonomi, anne ve baba eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Yardımseverlik boyutu puanı yaş, anne ve baba eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Sorumluluk boyutu puanı anne eğitimi dışındaki demografik özellik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the altruistic behaviors of nursing students with the nursing care scale and to examine the relationship. In the study, 264 students studying at the Health Vocational School and Nursing School of the Girne American University in Kyrenia, Turkish Republic of Northern Cyprus, in the second term of the 2019-2020 academic year, were given a personal information form, the Attitude Scale of Nurses' Caregiver Roles (HBRTÖ) and the Altruism Scale. questionnaire was applied. According to the results of the research, the total score of nursing care does not show a statistically significant difference between demographic characteristics (p> 0.05). Self-care and counseling scores do not show a statistically significant difference between demographic characteristics other than father education (p> 0.05). The scores of protecting rights and being respectful did not show a statistically significant difference between the demographic characteristics groups except the department and mother education (p> 0.05). Altruism total score does not show a statistically significant difference between demographic characteristics other than social economy and mother and father education (p> 0.05). Family dimension score does not show a statistically significant difference between demographic characteristics other than social economy and mother and father education (p> 0.05). The social dimension score does not show a statistically significant difference between the demographic feature groups other than the department, social economy, mother and father education (p> 0.05). The benevolence dimension score does not show a statistically significant difference between demographic feature groups except for age and mother and father education (p> 0.05). Responsibility dimension score does not show statistically significant difference between demographic characteristics groups other than mother education (p> 0.05).