Hemşirelik/ ebelik ve eğitim fakültesi öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı eğitim düzeyleri ile tütün kullanma durumlarının incelenmesi
The effect of nursing and midwifery education on health literacy level and tobacco use
- Tez No: 912114
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN BODAMYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Tütün, tütün ürünü, sağlık okuryazarlığı, bağımlılık düzeyi, KKTC, Tobacco, tobacco product, health literacy, addiction level, Turkish Republic of Northern Cyprus
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma KKTC'de bulunan Girne Amerikan Üniversitesi; HemşirelikEbelik ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin almış olduğu dersler karşılaştırılarak, sağlık okuryazarlığının tütün kullanımına etkisi belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma 10.03.2019-24.03.2019 tarihleri arasında Girne Amerikan Üniversitesinde belirtilmiş olan bölümlerde toplamda 400 öğrenci ile yapılmıştır.Araştırma ölçekleri olarak kişisel Bilgi Formu,Fagerstrom Ölçeği ve Türkiye Sağlık okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan çıkan veriler SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Verilere göre katılımcıların %6.0'sı Ebelik-1, %6.3'ü Ebelik-2, %7.5'i Ebelik-4, %30.0'u Eğitim Fakültesi, %6.0'sı Hemşirelik-1, %9.3'ü Hemşirelik-2,%18.3'ü Hemşirelik-3 ve %16.8'i Hemşirelik-4 bölümündedir.Korelasyon analizi sonuçlarına göre bağımlılık düzeyleri ile sağlık okuryazarlığının tüm boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Öte yandan sağlık okuryazarlığının tüm alt boyutları arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler çıkmıştır. Bu durum verilerin güvenilirliğini ortaya koymakla birlikte, araştırma örnekleminde genel olarak bağımlılık düzeyinin yüksek ve sağlık okuryazarlık düzeyinin çok düşük olmasının sonuç üzerinde etkili olduğunu ifade etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study is in Girne American University in KKTC; It is planned to compare the lessons taken by the Nursing-Midwifery and Education Faculty students and to determine the effect of health literacy on tobacco use. Working between 10.03.2019-24.03.2019 Kyrenia total of 400 students with personal data sheet as specified in section it is made.Research the scales at American University, Turkey Fagerstrom Scale and Scale Health literacy is used. The data obtained from the research were evaluated using SPSS for Windows 21.0 program. Findings and Conclusion: According to the data, 6.0% of the participants are Midwifery-1, 6.3% Midwifery-2, 7.5% Midwifery-4, 30.0% Education Faculty, 6.0% Nursing-1, 9.3% Nursing-2, 18.3% is in Nursing-3 and 16.8% in Nursing-4. According to correlation analysis results, no statistically significant relationship was found between addiction levels and all dimensions of health literacy (p> 0.05). On the other hand, statistically highly significant relationships were found among all sub-dimensions of health literacy. Although this situation reveals the reliability of the data, it is possible to state that the high level of addiction and the low level of health literacy in the research sample are effective on the result.