Mobil ebe uygulaması: prenatal dönemde sunulan mobil ebelik bakımının gebelerin stres, doğum korkusu, doğuma hazıroluşluk ve bakım memnuniyetine etkisi
Mobile midwife application: the effect of mobile midwifery care provided during the prenatal period on pregnant women's stress, fear of childbirth, birth preparedness and care satisfaction
- Tez No: 912180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KANBUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bakım memnuniyeti, distres, doğuma hazıroluşluk, doğum korkusu, ebelik bakımı, mobil uygulama, prenatal dönem, Birth preparedness, care satisfaction, distress, fear of childbirth, midwifery care, mobile application, prenatal period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, prenatal ebelik bakımına yönelik bir mobil uygulama geliştirmek ve uygulamanın gebelerin stres, doğum korkusu, doğuma hazıroluşluk ve bakım memnuniyetlerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın ilk basamağında prenatal ebelik bakımına yönelik mobil uygulama (Ebecare) geliştirilmiştir. Daha sonra mobil uygulama kullanılarak ön test – son test randomize kontrollü çalışma tasarımı kullanılmıştır. Araştırma, Aralık 2023-Ekim 2024 tarihleri arasında Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın doğum polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 107 primigravida kadın (Deney:50, Kontrol:57) oluşturmuştur. Kontrol grubu rutin antenatal bakım alırken, deney grubunda gebeler rutin antenatal bakım ile birlikte mobil uygulamayı kullanmışlardır. Veriler, Tilburg gebelikte distres ölçeği, prenatal kendini değerlendirme ölçeği doğum korkusu ve doğuma hazır oluş alt ölçekleri, Görsel Analog Hasta Tatmini Skalası ve mobil uygulama değerlendirme formu ile toplanmıştır. Veriler ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, bağımlı gruplarda t testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Deney ve kontrol grupları arasında gebelikte distres, doğum korkusu ve doğuma hazıroluşluk düzeylerinde anlamlı fark bulunmamıştır (t=1.516,p>0.05; t=1.526,p>0.05; t=0.430,p>0.05). Grup içi karşılaştırmada, deney grubunda doğuma hazıroluşluk uyumu zamanla anlamlı şekilde artarken (t=4.540,p0.05). Deney grubunun bakım memnuniyetleri kontrol grubuna göre daha yüksektir (t=-3.521,p=0.001). Mobil uygulama değerlendirildiğinde; gebelerin %96'sı uygulamayı faydalı bulduğunu ve faydalı bulanların %75'i gebelik, doğum, doğum sonu dönem, fetüsün gelişimi hakkında bilgi vermesi açısından, %8.3'ü gebelikteki tehlike işaretleri ve hastaneye başvuru noktasında danışmanlık hizmeti vermesi açısından faydalı olduğunu belirtmiştir. Gebelerin %96'sı uygulamayı kullanırken zorluk yaşamamıştır. Sonuç: Prenatal dönemde sunulan mobil ebelik uygulaması gebelerin doğuma hazıroluşluklarını ve bakım memnuniyetlerini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to develop a mobile application for prenatal midwifery care and examine its effects on pregnant women's stress, fear of childbirth, birth preparedness, and care satisfaction. Materials and Methods: A mobile application (Ebecare) for prenatal midwifery care was developed in the first phase of the research. Subsequently, a pre-test - post-test randomized controlled study design was implemented using the mobile application. The research was conducted at the obstetrics and gynecology outpatient clinic of Ağrı Training and Research Hospital between December 2023 and October 2024. The research sample consisted of 107 primigravida women (Experimental:50, Control:57). While the control group received routine antenatal care, pregnant women in the experimental group used the mobile application alongside routine antenatal care. Data were collected using the Tilburg Pregnancy Distress Scale, prenatal self-assessment scale's fear of childbirth and birth readiness subscales, Visual Analog Patient Satisfaction Scale, and mobile application evaluation form. Data were analyzed using chi-square, independent samples t-test, and paired samples t-test. Results: There was no significant difference between the experimental and control groups in the levels of distress during pregnancy, fear of childbirth and readiness for childbirth (t=1.516,p>0.05; t=1.526,p>0.05; t=0.430,p>0.05). In the intragroup comparison, while birth readiness adaptation increased significantly over time in the experimental group (t=4.540,p0.05). Care satisfaction of the experimental group was higher than the control group (t=-3.521,p=0.001). When the mobile application was evaluated; 96% of the pregnant women found the hellpful application, and 75% of those who found it useful stated that it was helpful in terms of providing information about pregnancy, birth, postpartum period and fetal development, and 8.3% stated that it was helpful in terms of providing counseling services at the point of danger signs in pregnancy and hospitalization. 96% of the pregnant women did not experience any difficulty in using the application. Conclusion: The mobile midwifery application offered in the prenatal period increases the birth readiness and care satisfaction of pregnant women