Primer idiopatik akkiz lakrimal drenaj sistemi tıkanıklığında lakrimal entübasyon uygulaması
Application of Lacrimal Intubation at Primary Acquried Idiopathic
- Tez No: 91221
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜME YALAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nazolakrimal kanal obstrüksiyonu, birleşik kanalikül obstrüksiyonu, lakrimal entübasyon, Nasolacrimal ductus obstruction, common canalicul obstruction, lacrimal intubation. 1L£ îflESJKÖÖffllİİM MJMJLID VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Primer İdiopatik Akkiz Lakrimal Drenaj Sistemi Tıkanıklığında Lakrimal Entübasyon Uygulaması Erişkin hastalarda lakrimal entübasyonun etkinliğini araştırmak amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında Kasım 1998 - Haziran 1999 tarihleri arasında endoskopik Ritleng lakrimal entübasyon. uygulanan primer, akkiz, idiopatik, kanalikül veya mukosel gelişmemiş kese düzeyinde tıkanıklığı olan 23 hastanın 27 gözü çalışma kapsamına alındı. Ritleng lakrimal entübasyon 27 olguda lokal anestezi altında ve ameliyathane ortamında uygulandı. Silikon tüp olgularda en az 2 ay, en çok 6 ay, ortalama 3.8± 1.1 ay bırakıldı. Tüpler çıkarıldıktan sonra olguların en az 2 ay, en çok 3.5 ay ortalama 3.1± 0.3 ay daha takipleri yapddı. Hastaların 6' sı (% 26) erkek, 17' si (% 74) kadındı. Yaşları 15 ile 72 arasmda olup ortalama yaş 38.2 ± 13.1 idi. Tıkanıklık 10 olguda (% 37) kanalikül düzeyinde, 17 olguda (% 63) kese düzeyinde yer alıyordu. Postoperatif erken dönemde hastalar, semptomları ve lavaj uygulamasına göre değerlendirildi. Uygulama sonunda 13 hastada (% 48.2) tam başarı, 7 hastada (% 25.9) kısmi başarı ve 7 hastada (% 25.9) başarısızlık elde edildi. Çalışmamızda endoskopik Ritleng lakrimal entübasyonun erişkinlerde eksternal dakriosistorinostomi (DSR) kadar başarılı olmadığı ancak lokal anestezi altında kolay uygulanabilir, invaziv olmayan, tekrarlanabilir, ucuz ve hastanın hospitalizasyonunu gerektirmeyen bir yöntem olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Application of Lacrimal Intubation at Primary Acquried Idiopathic. Lacrimal System Obstruction 27 eyes of 23 patients with primary, acquired, idiopathic canalicul or nasolacrimal duct obstruction without mucocele development undergone Ritleng lacrimal intubation between November 1998- June 1999 were reviewed to evaluate the efficiecy of lacrimal intubation in adult patients. In all cases Ritleng lacrimal intubation was applied under local anesthesia in the operating room. The silicone tubes were left in the lacrimal drainage system for 2 to 6 months (mean 3.8± 1.1). Mean follow up time was 3.1± 0.3 months after removal of the tubes (range 2- 3.5 months). Patients age ranged from 15 to 72 years (average 38.2± 13.1). 6 patients were male (26 %) and 17 were female (74 %).The obstruction level was at the canalicul in 10 cases (37 %) and at the lacrimal sac in 17 cases (63 %). The patients were evaluated in the postoperative earlyr stage according to the symptoms and attempted syringing of their lacrimal passages. At the end of this procedure the complete success on the 13 cases (48.2 %), partial success on the 7 cases (25.9 %) and failure on the cases (25.9 %) were achieved. In this study although endoscopic Ritleng lacrimal intubation is not found to be successful! as much as external DSR in adults, we think that being non invasive, repeatable, cheap, easily applicable and no need for hospitalization makes Ritleng lacrimal intubation a good alternative treatment modality.