Otomatik perimetrede test tekrarı, mavi uyaran ve hızlı test programlarının görme alanı sonuçlarına etkisi
Effects of retesting, blue stimulus and fasting test programmes on visual field results at automatic perimetry
- Tez No: 91222
- Danışmanlar: PROF. DR. V. NUSRET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: visual field, blue on yellow perimetry (SWAP), fastpack, sita-standard, sita-fast
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Normal bireylerde, yaş gruplarına göre white on white ve blue on yellow 30-2 tam jşik testinin süre, güvenilirlik ve global indekslerini belirleyip karşılaştırmak, bu verilere test ekrannm etkisini araştırmak amacıyla, polikliniğimize başvuran oküler patolojisi olmayan rtuz beş hastaya iki kez, on iki hastaya ise bir kez bilgisayarlı otomatik perimetreyle görme lanı testi yapıldı. Ayrıca hızlı test stratejilerinin test süresi, güvenilirlik ve global indekslere tkisini saptamak amacıyla, glokom biriminde takipli yirmi sekiz hastaya white on white 30-2 am eşik, fastpack, sita-standart, sita-fast eşik test stratejileri uygulandı. Normal bireylerde, beyaz ve mavi ışıkla yapılan test tekrar sonuçlarında süre, îüvenilirlik indeksleri ile global indekslerde azalma saptandı. Mavi ışıkla yapılan testte etinal duyarlılığın bütününde, beyaz ışığa göre azalma, test süresi, güvenilirlik ve global rıdekslerde artış belirlendi. Glokom hastalarında test stratejileri karşılaştırıldığında, tam eşik testine göre fastpack, ita-standart, sita-fast eşik testlerinin daha kısa sürdüğü, güvenilirlik ve global indekslerinde nlamlı değişiklik olmadığı görüldü. Görme alam testinin nasıl yapıldığını iyi anlayan hastalara testi tekrar etmek ;erektiğini düşünmemekteyiz. Glokomlu hastaların takibinde güvenilir verilere, hasta orgunluğunun test sonuçlan üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırabilen, daha kısa [iren test stratejileri ile ulaşılabileceği kanısındayız. ınahtar Kelimeler: görme alam, blue on yellow perimetre (SWAP), fastpack, sita-standart, ita-fast IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Retesting, Blue Stimulus and Fasting Test Programmes on Visual Field Results at Automatic Perimetry We performed computerised automated perimetry visual field testing two times on 35 Datients and once on 12 patients who does not have any ophthalmologic pathology visiting jur out patient clinic for assessing and comparing the test times, reliability and global indices jî the white on white and blue on yellow 30-2 full threshold tests according to the age groups, and to study retesting effects on these results. Beside this we performed white on white 30-2 full threshold, fastpack, sita-standard, sita-fast threshold testing on 28 glaucomatous patients for assessing the effect of test strategies on test times, reliability and global indices. Decrease in test times, reliability indices and global indices is found on retesting results done by blue and white lights in normal individuals. Decrease in all of retinal sensitivity, increase in test times, reliability indices and global indices is found on testing results done by blue lights compare with white lights in normal individuals Despite shorter test times in fastpack, sita-standard, sita-fast threshold testing no change is seen in reliability and global indices when compared to full threshold testing. We do not advice retesting in patients who understand how visual field testing is done. We thought that by the use of short time consuming test strategies which eliminate the fatigue effect on the test results can be reached the reliable data in the follow up of glaucomatous patients.