Sigara kullanan üniversite öğrencilerinin bağımlılık düzeyi ile ekspiryum havasındaki karbonmonoksit düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the relati̇onshi̇p between the level of addi̇cti̇on and the level of carbon monoxi̇de i̇n the expi̇ratory ai̇r of uni̇versi̇ty students who smoke
  1. Tez No: 912253
  2. Yazar: OĞUZER KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Bağımlılık, Karbonmonoksit, Cigarette, Dependency, carbon monoxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sigara içen üniversite öğrencilerinin ekspiryum havasındaki karbon monoksit seviyeleri ile sigara bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmamız, kesitsel bir araştırma olup, evreni İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde aktif sigara içen öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmaya 230 kişiye katılmıştır. 29 sorudan oluşan sosyodemografik anket formu katılımcıların onamı alındıktan sonra uygulanmıştır. Çalışmada, sigara içen öğrencilerin bağımlılık seviyelerini tespit etmek amacıyla FNBT kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların ekspiryum havasındaki karbonmonoksit düzeyleri ölçülmüştür. Verilerin analizi SPSS 22 programına kaydedilerek yapılmıştır. Bağımsız iki grup arasındaki farklar, t-testi ile incelenmiştir. İkiden fazla grup arasındaki karşılaştırmalar ise tek yönlü varyans analizi kullanılarak yapılmış ve çoklu karşılaştırmalar için Bonferroni testi uygulanmıştır. Sayısal veriler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için Pearson korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Bağımlılık varlığını CO düzeyine göre öngörmek amacıyla ROC eğrisi çizilmiştir, Sensitivite ve spesifite değerlerine göre CO kestirim noktası belirlenmiştir. Elde edilen değerlerin anlamlılığını değerlendirmesinde için 0.05 anlamlılık düzeyi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin cinsiyet dağılımına bakıldığında, %37,39'unun kadın (n: 86), %62,61'inin erkek (n: 144) olduğu görülmektedir. Çalışmanın örnekleminin yaş ortalaması 21,8±1,37'dir. Lise veya öncesi dönemde sigaraya başlayanların FNBT puanlarının ve CO düzeylerinin diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiş; ayrıca üniversite öncesinde başlayanların FNBT puanları ve CO düzeyleri, üniversitede başlayanlardan anlamlı derecede yüksektir. Yaş ve ekspiryum havasındaki CO seviyeleri arasında düşük seviyede pozitif bir ilişki vardır. Bu bulgu, yaşın artmasıyla birlikte ekspiryum havasındaki CO seviyelerinin bir miktar yükselme eğiliminde olabileceğini göstermektedir. Sigara kullanım süresi, hem FNBT puanı hem de CO seviyesi ile pozitif yönlü ve orta seviyede korelasyon göstermiştir Günde içilen sigara miktarı, hem FNBT puanı hem de CO düzeyi ile pozitif yönde yüksek düzeyde korelasyonlar göstermiştir. Çalışmada sigara içmeye başlama yaşının, hem FNBT puanı ile hem de CO seviyesi ile negatif yönde orta seviyede korelasyonu görülmüştür. Bu bulgular, sigaraya erken yaşta başlamanın, daha yüksek bağımlılık düzeyleri ve CO düzeyleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ekspiryum CO düzeyi ile bağımlılık durumunu araştırmak amacıyla ROC analizi yapıldı. ROC analizine göre eğri altındaki alanın 0,5'ten anlamlı derecede farklı olduğu belirlenmiştir ve bu sonuç, testin iki grup arasındaki bağımlılık durumunu ayırt etme kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir. Ekspiryum havasındaki CO seviyesi ile FNBT puanı arasında çok yüksek düzeyde pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Bu sonuç, sigara bağımlılığı düzeyi arttıkça ekspiryum havasındaki CO seviyelerinin belirgin bir şekilde yükseldiğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar: Çalışmamızda, literatürde yer alan birçok araştırmaya benzer şekilde, sigara kullananların FNBT puanları ile ekspiryum havasındaki CO seviyeleri arasında pozitif yönlü ve çok yüksek seviyede korelasyon görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this research is examine connection between carbon monoxide levels in exhaled air and the smoking addiction levels of university students who are smokers. Method: Our research is a cross-sectional study, including active cigarette smokers from İzmir Katip Çelebi University. The study involved a total of 230 participants. A 29-item sociodemographic questionnaire was administered after Collecting informed consent from participants. To assess the addiction levels of smoking students, the Fagerström Nicotine Dependence Test (FNDT) was used. Additionally, the carbon monoxide levels in participants' exhaled air were measured. Data analysis was conducted using SPSS 22 software. Differences between independent groups were analyzed using the t-test, while comparisons between multiple groups were analyzed using one-way ANOVA, Post hoc analyses were conducted using the Bonferroni test. Pearson correlation coefficient was utilized to assess the relationship between numerical data. To predict the presence of addiction based on CO levels, an ROC curve was plotted, and the CO threshold point was determined based on sensitivity and specificity values. A 0.05 significance level was considered for the evaluation of the results. Results: An analysis of the students' gender distribution revealed that 37.39% were female (n: 86), while 62.61% were male (n: 144). The average age of participants in the study was determined to be 21.8±1.37 years. The FNDT scores and CO levels of individuals who began smoking in high school or earlier were found to be notably higher compared to other groups; moreover, those who started smoking before university had significantly higher FNBT scores and CO levels compared to those who started during university. A weak positive relationship exists between age and CO levels in exhaled air. This finding suggests that as age increases, CO levels in exhaled air tend to rise slightly. Smoking duration shows positive intermediate correlation with both FNDT scores and CO levels. The daily number of cigarettes smoked demonstrates a high positive correlation with both FNBT scores and CO levels. The age at which smoking began shows a moderate negative correlation with both FNDT scores and CO levels. These findings show that early initiation of smoking is correlated with elevated levels of addiction. and CO concentration. ROC analysis was employed to examine the connection between exhaled CO levels and addiction status. ROC analysis found that the area under the curve significantly deviates from 0.5, indicating that the test has the capacity to distinguish between addiction statuses between two groups. A very high positive correlation was observed between exhaled CO levels and FNDT scores. This outcome indicates that as the level of smoking addiction increases, CO levels in exhaled air significantly rise. Conclusion: Like many studies, our research identified a significant positive correlation between FNDT scores and CO levels.