Üniversite öğrencilerinin sigara kullanım yaygınlığı ile sigara kullanımı ile ilişkili sosyal ve klinik faktörler
University students studying in the Turkish Republic of NorthernCyprus and the social and clinical factors associated with smoking were examined
- Tez No: 710563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nikotin, Benlik Saygısı, Sigaranın Psikolojik Bağımlılığı, Nicotine, Self-esteem, Psychological Addiction to Cigarettes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
GORAL, Cüneyt. Üniversite Öğrencilerinin Sigara Kullanım Yaygınlığı ile Sigaranın Kullanımı ile ilişkili Sosyal ve Klinik Faktörle, Yüksek Lisans Tezi, Lefkoşa, 2021. Bu araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde öğrenim gören üniversite öğrencilerinde sigara kullanım yaygınlığı ve sigara kullanımı ile ilişkili sosyal ve klinik faktörleri incelenmiştir. Araştırmada sigara kullanan ve kullanmayan bireylerde benlik saygısı düzeyi, stresle başa çıkma düzeyi, psikolojik durum düzeyi ve sigaranın psikolojik bağımlılık düzeyi karşılaştırılmıştır. Sosyodemografik Bilgi Formu, Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu (BÇS- Brief COPE), Rosenberg Benlik Saygısı Değerlendirme Ölçeği- kısa formu, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği ve Sigaranın Psikolojik Bağımlılığının Değerlendirilmesi (TAPDS) ölçekleri kullanarak, araştırmada toplanan veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile araçsal sosyal destek kullanma arasında zayıf bir ilişkinegatif yönlü; madde kullanımı arasında orta bir ilişkipozitif yönlü; dine yönelme arasında zayıf bir ilişkinegatif yönlü; kendini sınırlandırma arasında zayıf bir ilişkinegatif yönlü; olumlu yeniden yorumlama arasında zayıf bir ilişkinegatif yönlü; planlama arasında zayıf bir ilişki negatif yönlü bir etkibulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
GORAL, Cüneyt. University students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus and the social and clinical factors associated with smoking were examined, Master's Thesis, Nicosia, 2021. In this study, the prevalence of smoking among university students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus and the social and clinical factors associated with smoking were examined. In the study, the level of self-esteem, the level of coping with stress, the level of psychological state and the psychological dependence of cigarettes were compared in smokers and non-smokers. Using the Sociodemographic Information Form, the Coping Strategies Short Form (BÇS- Brief COPE), the Rosenberg Self-Esteem Rating Scale-short form, the Brief Psychiatric Rating Scale and the Evaluation of Psychological Dependence of Smoking (TAPDS) scales, the data collected in the study were analyzed with the SPSS program. A weak negative relationship between addiction and using instrumental social support; a moderately positive relationship between substance use; a weak negative relationship between turning to religion; a weak negative relationship between self-limitation; a weak negative relationship between positive reinterpretation; There is a weak negative relationship between planning.