Epigrafik metinler ışığında Kadyanda tarihi
The history of Cadyanda in the light of inscriptions
- Tez No: 912294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERTAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: Lykia, Kadyanda, Cadianda, Stadiasmus Patarensis, Patrooi Teoi, Lykia, Kadyanda, Cadianda, Stadiasmus Patarensis, Patrooi Teoi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kadyanda antik kenti günümüzde Fethiye'den 24 km uzaklıkta, Yeşilüzümlü beldesinde 970 m yükseklikte bir tepe üzerinde kurulmuştur. Kent, güneybatısında Telmessos Körfezini, doğusunda Ksanthos Vadisini görmektedir. Konumu itibariyle bölge coğrafyasına son derece hakimdir. Güneybatıda Telmessos, batısında Kalynda ile Telandros, kuzeybatısında Symbra, doğuda Araxa, kuzeyde ise Boubon kentleri ile komşudur. Kentin Likçe ismi, Xadawati ya da Xadawanti'dir. Kadyanda, Ksanthos Ovasının en eski kentlerden biridir. Klasik Dönem'de dynastların hakimiyeti altında sikke darp etmiştir Telmessos ile birlikte önemli Lykia hükümdarlık merkezinden biri olmuştur. Lykia Birliği'nin kurulması ile birlikte, birliğin bir üyesi olmuştur. Kentin Hellenistik Dönem'e dair bilgi verebilecek belgesi neredeyse yok gibidir. Roma Dönemi'nde ise Strabon Kadyanda'dan hiç söz etmemiştir. Sadece Yaşlı Plinius Lycia'nın kentlerini sayarken sadece kentin adını anmıştır. Edebi eserler bu dönem hakkında bilgi vermezken buna karşılık kitabeler oldukça iyi bilgiler sunmaktadır. Kadyanda hakkında olabildiğince bilgi veren yayınlı tüm epigrafik metinler tez kapsamında gruplandırılarak bir bütün olarak ilk kez bu çalışmada verilmiştir. Böylece yazıtlar ışığında kent tarihi görünür kılınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The city, has been founded 24 km away from Fethiye, on a hill at an altitude of 970 m in the settlement called Yeşilüzümlü. The city, overlooks Gulf of Telmessos to the southeast, Xanthos valley to the east. Due to the city's location, the settlement has a extremely commanding view of the area. The city neighboring to Gulf of Telmessos to the southeast, Kalynda and Telandros to the west, Symbra to the northwest, Araxa to east and Boubon to the west. City's Luwian name was Xadawati or Xadawanti. One of the oldest settlement in the Xanthos Valley. In the Classical Period, it became under dynastic rule, minted coins and, along with Telmessos, became one of the major centres of the Lycian monarchy. With the establishment of the Lycian Union it became one of members. The city has almost no documents that can provide information about the Hellenistic Period. As of Roman Imperial Period, notable geographer Strabon did not mentioned about the city. But Pliny The Elder, mentioned once in his Naturalis Historae. While the literary works did not give any information for this period, epigraphical sources provide quite a lot informations. All published epigraphic texts that provide as much information as possible about Kadyanda have been grouped and presented as a whole for the first time in this study. So that the history of the city tried to be made visible in the light of inscriptions.