Kayıp yaşamış bireylerde bitmemiş işler ve yasa bağlı ruminasyonun yas düzeyine etkisi
The effect of unfinished business and grief rumination on the level of grief in the individuals who experinced loss
  1. Tez No: 912338
  2. Yazar: ÖYKÜ ARIBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kayıp, yas, bitmemiĢ iĢler, yasa bağlı ruminasyon, loss, grief, unfinished business, grief rumination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ġnsanın, varoluĢundan bu yana, sevdiği birinin ölümünün sebep olduğu acıyla baĢ etmeye çalıĢması, en büyük zorluklarından biri olmuĢtur. Ölüm olgusu hiçbir zaman tam anlamıyla kolay kabullenilir hale gelmemiĢtir. Ölüm sonucu ile kayıp yaĢayan bireylerin yas süreci, pek çok yas araĢtırmasının konusu olmuĢtur. Her bireyin yas yaĢama Ģekli biriciktir ve yas sürecini birbirinden farklı kılan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler yas düzeyi üzerinde etki eden role sahiptir. BitmemiĢ iĢler ve yasa bağlı ruminasyonun yas düzeyine etkisinin incelenmesi bu çalıĢmanın temel amacıdır. ÇalıĢmanın amacına bağlı olarak, kayıp yaĢayan yetiĢkin bireylerin sosyo-demografik özellikleri, kaybın özellikleri, bitmemiĢ iĢler düzeyi ve yasa bağlı ruminasyon düzeyleri ile yas Ģiddetleri incelenmiĢtir. Bu amaç doğrultusunda araĢtırmaya, bir yakınını veya yakınlarını kaybetmiĢ 18 yaĢ ve üzeri 424 kiĢi katılmıĢtır. Veri toplama araçları olarak, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Teksas DüzeltilmiĢ Yas Ölçeği, Kayıp YaĢantılarında BitmemiĢ ĠĢler Ölçeği- Kısa Form ve Utrecht Yasa Bağlı Ruminasyon Ölçeği kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın sonucundan elde edilen bulgulara göre, bitmemiĢ iĢler, yasa bağlı ruminasyon ve yas Ģiddeti arasında anlamlı iliĢkiler tespit edilmiĢtir. Kayıp yaĢantılarında bitmemiĢ iĢlerin ve yasa bağlı ruminasyonun yas düzeyini etkilediği ve yasa bağlı ruminasyon ile yas düzeyi arasındaki iliĢkide bitmemiĢ iĢlerin aracı role sahip olduğu, bulgular arasındadır. AraĢtırmadan elde edilen bulgular, ilgili literatür bağlamında tartıĢılmıĢ ve gelecek için katkı sağlayabilecek öneriler vurgulanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
One of the greatest difficulties of mankind, since his existence is to try to cope with the pain caused by death of the loved one. The phonemenon of death has never been totaly accepted. The grief process of individuals who experienced loss as a result of death has been the main issue of many grief studies. Each individual‟s way of grieving is unique and there are many factors that make his grieving process different from each other. These factors have roles on the level of grief. The main goal of this study is to examine the effects of unfinished business and the grief rumination, depending on the purpose of study, socio-demographic characteristics of loss, level of unfinished business and grief rumination. Severity of grief was investigated in adult individual‟s who experienced loss. For that, 424 people, over 18, who has lost one or more relatives, participated in the research. The Sociodemographic Information Form, The Texas Revised Inventory of Grief, The Unfinished Business in Bereavement Scale- Brief Form and Utrecht Grief Rumination Scale were used as data collection tools. According to the findings on the results of the research, the meaningful relationships between the unfinished business and grief rumination, were detected. Its is among the findings that unfinished business in loss experienced and grief rumination affect the level of grief and that unfinished business has a mediating role in the relationship between grief rumination and the level of grief. The findings obtanied from the research, were discussed by the light of the related literature and suggestions that can contribute for the future were emphasized.