Evli bireylerde evlilik doyumu evlilik beklentisi vedepresyonun arasındaki ilişkinin incelenmesi
Marriage satisfaction in married individuals, marriage expectation and examining the relationship between depression
- Tez No: 912339
- Danışmanlar: DR. AYŞE BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Evli Bireyler, Evlilik, Evlilik Doyumu, Evlilik Beklentisi, Depresyon, Married Individuals, Marriage, Marriage Satisfaction, Marriage Expectation, Depression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada evli bireylerde evlilik beklentisi, evlilik doyumu ve depresyon arasındaki ilişki ele alınarak incelenmiştir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 18 yaş ve üstü evli olan çiftler ele alınmıştır. Bilinmeyen örneklem formülü kullanılarak 384 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada Evlilik Doyum Ölçeği, Evlilik Beklentisi Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Evli bireylerin evlilik doyumu, evlilik beklentisi ve depresyon arasındaki ilişkileri incelenmesinde kullanılan ölçek sonuçlarında Pearson testi kullanılmıştır. Bireylerin Evlilik Doyumu Ölçeği genelinden, ölçekteki benlikten, cinsellikten ve aileden aldığı puanlar ile Evlilik Beklentisi Ölçeğinden aldığı puanlar arasında istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif korelasyonlar vardır. Evli bireylerin Evlilik Doyumu Ölçeği genelinden ve aileden aldığı puanlar ile Beck Depresyon Ölçeğinden aldığı puanlar arasında istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif korelasyonlar vardır. Evlilik içi çatışmaların ve beklentilerin karşılanmaması durumunda doyumun karşılanmaması sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu süreçte bireylerin ruh sağlığında oluşan problemlerden ötürü psikolojik rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Oluşan bu durumlara karşı aile danışmanlarının bu konuya yönelik çalışmalar sağlayıp planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
If such expectations are not met, marital satisfaction will not be provided. In this study, the relationship between marriage expectation, marital satisfaction and depression in married individuals was examined. Relational screening model was used in this study. The sample of the study was the married couples aged 18 and over. It consists of 56.15% women and 43.85% men. Using the unknown sample formula, 384 people were reached. Data were collected by using Marriage Satisfaction Scale, Marriage Expectation Scale and Beck Depression Scale in the study. The Pearson test was used in the results of the scale used to examine the relationships between marital satisfaction, marriage expectation and depression of married individuals. There are statistically significant and positive correlations between the scores of individuals from the Marriage Satisfaction Scale, the self, sexuality and family in the scale, and the scores they get from the Marriage Expectation Scale. There are statistically significant and positive correlations between the scores of married individuals from the Marriage Satisfaction Scale in general and from the family and the scores they get from the Beck Depression Scale. In the event that marital conflicts and expectations are not met, not meeting the satisfaction is one of the frequently encountered problems. In this process, psychological disorders may occur due to the problems that occur in the mental health of individuals. Against these situations, it is recommended that family counselors provide and plan studies on this issue.