Tip 2 diyabet hastalığı olan erişkinlerde hastalık algısının tedavi uyumu üzerine etkisi
The effect of disease perception on treatment adherence in adults with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 912380
  2. Yazar: CEYDA KAYA DUYULER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, hastalık algısı, tedavi uyumu, Tip 2 Diyabet, İllness perception, primary care, treatment adherence, Type 2 Diabetes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kronik hastalıklarda tedavi uyumu, hastaların hastalıklarını değerlendirme şekli ve hastaların belirli sosyodemografik özellikleri doğrultusunda biçimlenmektedir. Bu araştırmanın amacı, Tip 2 diyabet hastalarının hastalık algısının tedaviye uyum üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma sonuçlarının, aile hekimliği pratiğinde tedavi uyumunu destekleyecek stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, gözlemsel ve kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 1 Ağustos 2024 ile 1 Kasım 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Kliniğine bağlı Güneşli Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı ve başvuran Tip 2 Diyabetes Mellitus tanısı almış 272 hasta oluşturmuştur. Çalışmanın verileri,“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Kısa Hastalık Algı Ölçeği (KHAÖ)”ve“Morisky Tedavi Uyum Ölçeği-8 (MTUÖ-8)”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Toplanan veriler, Number Cruncher Statistical System (NCSS) programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma %71'i kadın ve %29'u erkek olmak üzere toplam 272 olguyla yapılmıştır. Araştırmaya katılan olguların yaşları 20 ile 86 arasında değişmekte olup, ortalaması 58,03±10,03'tür. Çalışmaya katılan hastaların Kısa Hastalık Algı Ölçeğinden aldıkları toplam puanlar 6 ile 70 arasında değişmekte olup; ortalama 40,79±12,16 puandır. MTUÖ-8' den aldıkları toplam puanlar ise 0 ile 8 arasında değişmekte olup; ortalama 5,10 ±2,22 puandır. Bu skor, hasta grubunun tedaviye uyum seviyesinin düşük olduğunu ortaya koymuştur. KHAÖ ile MTUÖ-8 puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ters yönlü zayıf düzeyde ilişki saptanmıştır (r=-0,334; p=0,001; p0,05). Sonuç: Hastalık algısı ile tedavi uyumu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Hastalık algısı daha pozitif olan katılımcıların tedaviye uyumunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Treatment compliance in chronic diseases is shaped by the way patients evaluate their illness and certain sociodemographic characteristics of patients. The aim of this study is to examine the effect of illness perception on treatment adherence in patients with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM). The findings are expected to contribute to the development of strategies to enhance treatment adherence in family medicine practice. Materials and Methods: This study was designed as an observational and cross-sectional study. The sample consisted of 272 patients diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus who were registered and visited Güneşli Training Family Health Center, affiliated with the University of Health Sciences Istanbul Bağcılar Health Practice and Research Center Family Medicine Clinic, between August 1, 2024, and November 1, 2024. Data were collected through face-to-face interviews using the“Sociodemographic Information Form,”the“Brief Illness Perception Questionnaire (BIPQ),”and the“Morisky Medication Adherence Scale-8 (MMAS-8).”The collected data were analyzed using SPSS version 22.0. Results: The study was conducted with a total of 272 participants, 71% of whom were female and 29% male. The participants' ages ranged from 20 to 86, with a mean age of 58.03±10.03 years. The total scores obtained from the Brief Illness Perception Questionnaire ranged from 6 to 70, with a mean score of 40.79±12.16. The total scores from the MMAS-8 ranged from 0 to 8, with a mean score of 5.10±2.22, indicating a low level of treatment adherence among the patient group. A statistically significant weak negative correlation was found between the BIPQ and MMAS-8 scores (r=-0.334; p=0.001; p0.05). Conclusion: A significant relationship was found between illness perception and treatment adherence. Participants with a more positive perception of their illness exhibited greater adherence to treatment.