Yüzme sporunun çocuklarda solunum, kardiyovasküler sistem ve kas iskelet sistemi üzerindeki etkileri
The Effects of swimming on respiratory system, cardiovascular system and musculoskelatal system
- Tez No: 91239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Çocuklar, Eurofit Testleri. 47, Swimming, Children, Eurofit tests. 48
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
7. ÖZET Yüzme sporunun çocuklarda solunum, kardiyovasküler sistem ve kas-iskelet sistemi üzerine etkisini araştırmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışmamıza 7-12 yaş grubu arasında 25'i kız, 22'si erkek toplam 47 yüzücü, kontrol grubu olarak da 25'i kız, 21 'i erkek toplam 46 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılanların toplam sayısı 93 kişidir. Yüzücü ve kontrol grup arasındaki farkları ortaya koymak için her iki grubun yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı değerleri kaydedilmiştir. Her iki gruba da, skinfold ile deri altı yağ ölçümleri, göğüs çevre ölçümleri, solunum sayısı, nabız, tansiyon, flamingo denge testi, oturarak uzanma testi, durarak uzun atlama testi, el dinamometresi testi, mekik testi, bükülü kolla asılma testi, 5 x 10 m mekik koşu testi, 20 m. mekik dayanıklılık koşusu testleri yapılmıştır. Vücut kitle indeksi ve enerji indeksi değerleri hesaplanmıştır. Her iki grubun değerleri Student t testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. p0.05).
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The Effects of Swimming on Respiratory System, Cardiovascular System and Musculoskeletal System In this study, we aimed to investigate the effects of swimming on respiratory system, cardiovascular system and musculoskeletal system in children. In our study, there were 25 girls and 22 boys (total 47) who participated in swimming group and in control group, there were 25 girls and 21 boys (total 46). And the age was between 7-12 years. We accounted the age, length and weight to reveal the differences between two groups. Skinfold measure, breath circumference measure, respiration rate, pulse rate, arteriel pressure, flamingo balance test, sit an reach test, standing broad jump, hand dynomometer test, sit-ups, bent-arm-hang test, 5 x 10 m shuttle run test, 20 m endurance shuttle runt test were done in both groups. Body mass index and energy index were calculated. We compared the results by using Student t test and we accepted the value of p0.05).