Sedanter yaşam sürenlerde düzenli aerobik egzersizlerin kardiyovasküler performans üzerine etkileri
The Effects of regular aerobic exercies on cardiovascular performance in sedantary people
  1. Tez No: 91240
  2. Yazar: SAKİNE YAPICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sedanter Yaşam, Egzersiz, Kardiyovasküler Performans 55, Sedantary Life Style, Exercise, Cardiovascular Performance 56
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
7. ÖZET Bu çalışmanın amacı, genç (20-34 yaşlarında) sağlıklı bireylerde egzersiz eğitiminin kardiyovasküler performans ile, total kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), trigliserit, açlık kan şekeri ve hemoglobin üzerine olan etkilerini araştırmaktı. Rastgele seçilen 56 gönüllü'nün 28'i deney grubuna 28'i kontrol grubuna ayrılarak deney grubuna 4 hafta boyunca, haftanın 5 günü, 30 dakikalık koşu bandında (treadmill) yürüme + hızlı yürümeyi içeren bir program uygulandı. Çalışma kapsamındaki tüm parametreler, kontrol grubuna ve deney grubuna egzersiz eğitimi öncesi - sonrası ölçüldü. Vücut kompozisyonu vücut kitle indeksi ile, kardiyovasküler performans egzersiz testi ile değerlendirildi. Sonuçların anlamlılığı istatistiksel olarak araştırıldı. Egzersiz eğitimi öncesi ve sonrası egzersiz testi sonuçlarında genel olarak anlamlı sonuçlar saptanırken, total kolesterol, HDL, LDL, trigliserit, hemoglobin değerlerinde olumlu değişiklikler elde edildi ancak bunlar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Açlık kan şekerinde beklenmeyen minimal bir artış görüldü. Bu sonuçlar göstermiştir ki, aerobik egzersizleri kapsayan egzersiz eğitimi ile kardiyovasküler performansta anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Lipid profilinde de olumlu değişiklikler sağlanabilir. Fakat bu egzersiz eğitimi programı, kolesterol ve lipoproteinlerde belirgin iyileşmeler elde etmede yetersizdir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY In this study, we aimed to investigate the effects of exercise training on cardiovascular performance and total cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), trigliserid, fasting blood glucose and hemoglobin in young (between 20-34 years) and healthy persons. 28 volunteers were included into the study group at random. Control group consisted of 28 volunteers who had similar characteristics. Study group took part in a walking + speedy walking program for 30 minutes in 5 days of week, during 4 weeks. All parameters were measured before and after training in both groups. Body composition was assessed with body mass index and cardiovascular performance was assessed with exercise testing. Results were compared with statistical analysis. Total cholesterol, HDL, LDL, trigliserid, hemoglobin results presented us positive improvement but the differences were not significant. However results were significant before and after training exercise testing. In fasting blood glucose an unexpected minimal increase was found. These results showed that training program which include aerobic exercises improves cardiovascular performance. Positive effects can be achieved in lipid profile as well. But this training program is insufficient to get remarkable improvements in cholesterol and lipoproteins.