Pediatrik mandibular kondil fraktürlerinde 10 yıllık klinik ve radyolojik değerlendirme
Clinic and radiographic evaluation of pediatric mandibular condyle fractures: A 10-year experience
  1. Tez No: 912435
  2. Yazar: MERT CAN RADOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞLA ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik mandibular kondil kırıkları, kapalı tedavi yöntemleri, konservatif tedavi yöntemleri, Pediatric condylar fracture, closed treatment, conservative treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı pediatrik mandibular kondil fraktürlerinde 10 yıllık bilgi ve birikimlerimizi paylaşmak, hastalarımızın radyolojik ve klinik sonuçlarıyla beraber kapalı tedavi yöntemlerinin başarısını sergilemektir. Gereç ve Yöntem: 2010-2020 yılları arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğimizde pediatrik mandibular kondil fraktürü tanısıyla tedavi edilen hastalar retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Fraktür iyileşme başarısı klinik olarak ayırt edici semptomlar, Helkimo anamnestik indeks (Ai), Helkimo klinik disfonksiyon indeksi (Di) aracılığıyla değerlendirilmiştir. Kondil fraktürleri aynı zamanda radyolojik olarak alt tiplerine ve iyileşme paternlerine göre sınıflandırılmışlardır. Bulgular: 60 hasta (ortalama yaş 9,55) 75 kondil fraktürü çalışmamıza dahil edilmiştir. Bütün pediatrik mandibular kondil fraktürleri tamamlayıcı yeniden şekillenme ile iyileşmiştir. Minör komplikasyon oranları %20 olup; hastaların çok azında hayat kısıtlayıcı komplikasyonlar gelişmiştir. Tamamlayıcı yeniden şekillenme kapasitesi yaş arttıkça azalmaktadır. Hastaların yaşı arttıkça düzensiz iyileşme paterni ile iyileşme oranları artarken; komplikasyon oranları da artmıştır. Sonuç: Kapalı tedavi yöntemleri pediatrik mandibular kondil fraktürlerinde ilk tercih tedavilerdir. Eşlik eden mandibula fraktürleri kötü risk faktörüdür; bu durumlarda tedavi daha dikkatli planlanmalıdır. 12 yaşından sonra adolesan çağ ile tamamlayıcı yeniden şekillenme kapasitesi azalmaktadır, seçili hastalarda açık cerrahi yöntemleri değerlendirmeye alınmalıdır. Konservatif tedavide erken mobilizasyon ve fizyoterapi bütün yaş gruplarında önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to present 10 years of experience on closed treatment of pediatric mandibular condyle fracture and our clinical and radiographic evaluations. Materials and methods: A retrospective research is conducted on patients treated on our center between 2010-2020. Condylar fractures are evaluated for their clinical outcomes with distinctive symptoms, Helkimo anamnestic index (Ai), Helkimo clinical dysfunction index (Di). Mandibular Condyle fractures are also evaluated further under their subtypes and radiological healing paterns. Results: A total of 60 patients (mean age 9,55) with 75 mandibular condyle fractures were treated by closed treatment modalities. All condylar fractures healed with restitutional remodelling, representing few life-restricting complications and %20 minor complications. Accompanying mandible fractures are risk factors for unfavourable healing. Restitutional remoddeling capacity dereaseswith age, especially with adolescence onset at age 12. As the patients get older irregular healing patern tends to get more common and complication rates increase. Conclusion: Closed treatment is first-line treatment for pediatric condylar fractures. Accompanying mandible fractures are known to be risk factors and should be treated with care. As the patient ages and for special occasions after 12 years of age open surgery options may be discussed. Early mobilization and physiotherapy in conservative treatment is of greatf significance in every age group.