Mortalite toplantılarının acil servis doktorları üzerinde farkındalığının incelenmesi
- Tez No: 912436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNİ UYGAR SEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, mortalite toplantıları, mortalitede azalma, Emergency department, mortality meetings, reduction in mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Mortalite toplantıları hastanelerde verilen hizmetin kalitesini artırmak ve hekimlerin özeleştiri yapmasına yönelik yapılan bir kalite göstergesidir. Dünyada ve ülkemizde pek çok klinik bu programı yapmaktadır ve verimli sonuçlar almaktadır. Biz de hastanemizde Haziran 2022'den beri yaptığımız bu toplantıların sonuçlarını görmek ve değerlendirmek amacı ile bu araştırmayı yaptık. Bu çalışmada 2019-2023 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte acil serviste vefat eden hastaları inceledik ve bu toplantıların sonucu elde ettiğimiz verileri tartıştık. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif planda prospektif analitik çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi acil servisinde gerçekleştirildi. 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında acil serviste vefat eden hastaların verileri hastane veri kayıt sistemi taranarak elde edildi. Hastaların acil servise başvurduğu tarih, saat, başvurduğu alan, yaş, cinsiyet, başvuru nedenleri ve ölüm nedenleri incelendi. Veriler, mortalite toplantıları öncesi ve sonrası hasta sonuçları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 2019-2023 yılları arasında acil serviste ölen ve verilerine eksiksiz ulaşılan 1914 hasta dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Haziran 2022'de başlatılan mortalite toplantılarının ardından genel mortalite oranında belirgin bir azalma tespit edilmiştir. Özellikle hastane içi kardiyak arrest vakalarında, klinik yönetimde iyileşmeler kaydedilmiş ve ön tanı ile ölüm nedenleri arasındaki uyum oranı artmıştır. Travma dışı ölümlerde anlamlı bir azalma gözlemlenirken, travma kaynaklı ölümlerde pandeminin sona ermesi ve toplumsal hareketliliğin artmasıyla vakaların arttığı görülmüştür. Ayrıca, mortalite toplantılarının düzenli yapılmasının, doktorların vaka yönetiminde daha etkin olmalarına ve klinik becerilerinde gelişmeler kaydetmelerine katkıda bulunduğu ortaya konmuştur. Sonuç: Mortalite toplantılarının ardından acil servisteki mortalite oranlarında anlamlı bir düşüş gözlemlenmiştir. Bu toplantılar, doktorların vaka yönetim becerilerini geliştirmiş ve hasta bakım kalitesini artırmıştır. Sonuçlar, mortalite toplantılarının hasta güvenliği ve klinik süreçlerin iyileştirilmesi açısından etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Mortality meetings are a quality indicator aimed at improving the quality of hospital services and promoting self-criticism among physicians. Many clinics around the world, including in our country, conduct these programs and achieve productive results. This study was conducted to observe and evaluate the outcomes of these meetings, which we have been holding at our hospital since June 2022. In this study, we examined patients who died in the emergency department during the 5-year period between 2019-2023 and discussed the data we obtained as a result of these meetings. Materials and Methods: This single-center, retrospective, prospectively designed analytical study was conducted in the emergency department of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. The data of patients who died in the emergency department between January 1, 2019, and December 31, 2023, were obtained by screening the hospital's data recording system. The patients' admission date, time, department, age, gender, reasons for admission, and causes of death were examined. The data were analyzed by comparing patient outcomes before and after the mortality meetings. Results: A total of 1,914 patients who died in the emergency department between 2019-2023 and whose complete data were accessible were included in the study. The analyses showed a significant decrease in the overall mortality rate following the initiation of mortality meetings in June 2022. Particularly in in-hospital cardiac arrest cases, improvements in clinical management were noted, and the concordance between preliminary diagnosis and cause of death increased. While there was a significant reduction in non-trauma-related deaths, trauma-related deaths increased with the end of the pandemic and the rise in societal mobility. Furthermore, it was found that holding regular mortality meetings contributed to physicians being more effective in case management and improving their clinical skills. Conclusion: A significant reduction in mortality rates in the emergency department was observed following the mortality meetings. These meetings improved physicians' case management skills and enhanced the quality of patient care. The results demonstrate that mortality meetings are effective in improving patient safety and clinical processes.