Kalite güvence sistemlerinin kurumsallaşmaya etkisinin incelenmesi: Kozmetik sektöründe bir araştırma
The Effect of quality assurance systems on institutionalization: A Research in the cosmetics sector
  1. Tez No: 912548
  2. Yazar: FATMA BOYRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, kalite güvence, kalite güvence sistemleri, kurum, kurumsallaşma, kozmetik sektörü, Quality, quality assurance, quality assurance systems, institution, institutionalization, cosmetics sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Kalite sistemleri kuruluşlar için kaliteyi sürekli iyileştirmek, maliyetleri kontrol etmek ve iş sürekliliğini sağlamak için önemli bir araçtır. Bu sistemler, ürüne bakılmaksızın planlama, verimlilik, süreç kontrolü, satın alma ve depolama gibi çeşitli fonksiyonları en iyi şekilde gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. ISO 9000 kalite güvence standartları da bu çerçeveyi sağlayacak bir takım yönergeler sunmaktadır. Bu standartlar, tasarım aşamasından hammadde tedariğine, üretimden pazarlamaya ve satış sonrası hizmete kadar tüm aşamalarda hatasız çalışmayı sağlamak için rehberlik sağlar. İş sağlığı ve güvenliği de operasyonel verimlilikte önemli rol oynamaktadır. Sağlık ve güvenliğin sağlanması çalışanların motivasyonunu olumlu yönde etkiler ve başarıya katkı sağlamaktadır. Ayrıca kalite güvence sistemleri iş süreçlerini etkileyerek hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırabilir. Kalite güvence sistemleri, işletmenin rekabet gücünü artırmak ve müşteri güvenini sağlamak için önemli bir araçtır. Bu sistemlerin kurumsallaşmaya etkisi işletmelerin daha verimli, güvenli ve kaliteli hizmet sunmasına yardımcı olmaktadır. Araştırmanın amacı kalite güvence sistemlerinin kurumsallaşmaya etkisidir. Araştırmada kozmetik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışan 409 kişiden veri toplanmıştır. Veriler SPSS Amos programı ile yapısal eşitlik modellemelerinden yapısal regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kalite güvence sistemlerinin kurumsallaşmaya kısmen etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality systems are an important tool for organizations to continuously improve quality, control costs and ensure business continuity. These systems are designed to perform various functions such as planning, efficiency, process control, purchasing and storage in the best way, regardless of the product. ISO 9000 quality assurance standards also provide a set of guidelines that will provide this framework. These standards provide guidance to ensure error-free operation at all stages from the design stage to raw material supply, from production to marketing and after-sales service. Occupational health and safety also play an important role in operational efficiency. Ensuring health and safety positively affects employee motivation and contributes to success. In addition, quality assurance systems can increase service quality and customer satisfaction by affecting business processes. Quality assurance systems are an important tool for increasing the competitiveness of the business and ensuring customer trust. The effect of these systems on institutionalization helps businesses to provide more efficient, safe and high-quality services. The aim of the research is the effect of quality assurance systems on institutionalization. In the research, data was collected from 409 people working in companies operating in the cosmetics sector. The data was analyzed using structural regression analysis from structural equation modeling with the SPSS Amos program. As a result of the analysis, it was determined that quality assurance systems have a partial effect on institutionalization.