Lie cebirleri için çaprazlanmış köşe ve ilişkili yapılar
Crossed corner of Lie algebras and related structures
- Tez No: 912568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN GÜRMEN ALANSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çaprazlanmış Köşe, Çaprazlanmış Modül, Simplisel Lie Cebir, Crossed Corner, Crossed Module, Simplicial Lie Algebra
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
“Lie Cebirleri İçin Çaprazlanmış Köşe ve İlişkili Yapılar”başlıklı lisans tezi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Lie cebirleri, Lie cebirleri için çaprazlanmış modül ve kategorisi tanımlamaları yapılmıştır. İkinci bölümde Lie cebirleri üzerinde çaprazlanmış köşe tanımını verilerek etkilerin iyi tanımlılığı verilmiş olup Lie cebirleri üzerinde çaprazlanmış köşelerle indirgenmiş simplisel lie cebirlerin denkliği gösterilmiştir. Son olarak bu konu ile ilgili çalışma yapmak isteyenlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master thesis entitled“Crossed Corner of Lie Algebras and Related Structures”consists of three chapters. In the first chapter, definitions of lie algebras, crossed modules of Lie algebras are given. In the second chapter, by defining the crossed corner of Lie algebras, it has been shown that their actions are well defined and it has been shown the category of reduced simplicial lie algebras with a Moore complex of length 2 is equivalent to the category of crossed corners of lie algebras. In the last section, the results obtained are given and suggestions are made for individuals who want to work on this subject in the future.