Hemşirelik öğrencilerinde sağlık okuryazarlıkdüzeyi ile sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıarasındaki ilişki
The relationship between health literacy and healthylifestyle behaviors of nursing students
  1. Tez No: 912569
  2. Yazar: NERİMAN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencisi, Sağlık davranışı, Sağlık okuryazarlığı, Sağlıklı yaşam biçimi, Healthbehavior, Healthy lifestyle, Healthliteracy, Nursing student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırma, Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde öğrenim gören hemşirelik öğrenci̇leri̇nde sağlık okuryazarlık düzeyi̇ i̇le sağlıklı yaşam bi̇çi̇mi̇ davranışları arasındaki̇ i̇li̇şkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 267 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verileri, 11.03.2024-24.04.2024 tarihleri arasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği- 32 (TSOY-32)”ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği- II (SYBD-II)”ile toplanmıştır. Verilerin analizi için bağımsız gruplarda t Testi, Mann Whitney U Analizi, Kruskall Wallis Analizi ve Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin TSOY-32 ölçek toplam puan ortalaması 38,08±7,34 olarak bulunmuştur. Ölçek kesme noktalarına göre katılımcıların %49,8'i yeterli sağlık okuryazarlığı düzeyine sahiptirler. Öğrencilerin SYBD -II toplam puan ortalaması 126,30±21,88 olarak bulunmuştur. TSOY-32 ölçeği Tedavi ve Hizmet bileşeni tüm alt boyutlarının SYBD-II ölçeği alt boyutlarından Stres Yönetimi, Sağlık Sorumluluğu, Beslenme, Kişilerarası İlişkiler, Manevi Gelişim ve SYBD-II toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü düşük düzeyli bir ilişki olduğu saptanmıştır. TSOY-32 ölçeği Hastalıklardan Korunma/Sağlığın Geliştirilmesi bileşeni ile SYBD-II ölçeği alt boyutları olan Stres Yönetimi, Manevi Gelişim ve SYBD-II puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki saptanmıştır. TSOY-32 toplam puanı ile SYBD-II ölçeği alt boyutları olan Stres Yönetimi, Kişilerarası İlişkiler, Manevi Gelişim ve SYBD-II puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Sonuç: TSOY-32 ile SYBD -II ölçeklerinden elde edilen veriler arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, SOY ve SYBD arttırılması için yapılması gerekenler hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the relationship between the level of health literacy and healthy lifestyle behaviors among nursing students studying in the Nursing Department of the Faculty of Health Sciences at Adıyaman University. This research is a descriptive and cross-sectional study. The sample of the study consisted of 267 nursing students. The data were collected between 11.03.2024 and 24.04.2024 using the“Descriptive Information Form,”the“Turkey Health Literacy Scale - 32”(TSOY-32), and the“Healthy Lifestyle Behaviors Scale - II”(SYBD-II). For data analysis, t-Test for independent groups, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test, and Variance Analysis were used. The average total score of the TSOY-32 scale for the participating nursing students was found to be 38.08±7.34. According to the scale cut-off points, 49.8% of the participants have an adequate level of health literacy. The average total score of the SYBD-II was found to be 126.30±21.88. A statistically significant, positive, and low-level relationship was found between all sub-dimensions of the TSOY-32 scale's Treatment and Service component and the sub-dimensions of the SYBD-II scale, including Stress Management, Health Responsibility, Nutrition, Interpersonal Relations, Spiritual Growth, and the total SYBD-II score. A statistically significant, positive, and low-level relationship was found between the Prevention of Diseases/Health Promotion component of the TSOY-32 scale and the sub- dimensions of the SYBD-II scale, including Stress Management, Spiritual Growth, and the total SYBD-II scores. A statistically significant, positive, and low-level relationship was found between the total TSOY-32 score and the sub-dimensions of the SYBD-II scale, including Stress Management,Interpersonal Relations, Spiritual Growth, and the total SYBD -II scores. Conclusion: A statistically significant positive relationship was found between the data obtained from the TSOY-32 and SYBD-II scales. Based on the research results, recommendations were provided on what needs to be done to increase health literacy and healthy lifestyle behaviors.