Covid-19 pandemi sürecinde Türk kamu diplomasisi faaliyetlerinin dijital medyaya yansımaları
Reflections of Turkish public diplomacy activities during the Covid-19 pandemic period on digital media
  1. Tez No: 912777
  2. Yazar: MERYEM DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ULAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Dijital Medya, Covid-19, Public Diplomacy, Digital Media, Covid-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET COVİD-19 PANDEMİ DÖNEMİ TÜRK KAMU DİPLOMASİ FAALİYETLERİNİN DİJİTAL MEDYAYA YANSIMALARI Devletlerin sistem içerisinde sürekli değişen rolü, diplomasinin uluslararası arenada gücünü koruma veya artırmadaki rolünü de değiştirmiştir. Etkilemenin ve ikna etmenin son derece önemli olduğu günümüz dünyasında, ülkeler stratejik iletişim çabaları için kültür, edebiyat, spor, sanat, eğitim, sağlık gibi yumuşak güç kaynaklarını belirledikleri hedef ve amaçlar doğrultusunda kullanmaktadır. Kamu diplomasi kavramının ön plana çıkmasının temel nedeni, devletlerin odağına insanı aldıkları, insana dokunan faaliyetlere önem vermeleri olmuştur. Özellikle insanlar üzerinde doğrudan etkisi olan savaş, çatışma, terör ve yoksulluk gibi durumlara devletlerin duyarlılığının artması ve“insan odaklı”faaliyetler yapmaları, iletişim ve uluslararası ilişkiler disiplininde insani diplomasinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada, tüm dünyayı etkisi altına alan ve büyük problemlere neden olan Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde Türkiye'nin tüm dünya ülkeleri ile birlikte yürüttüğü kamu diplomasi faaliyetleri dijital medyada incelenmiştir. Türkiye'nin bu süreçte kamu diplomasi faaliyetleri kapsamında bir yumuşak güç unsuru olarak ülkelere yaptığı yardımların ülkenin imajına ve itibara etkisi ve rolü araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFLECTIONS OF TURKISH PUBLİC DIPLOMACY ACTIVITIES DURING THE COVID-19 PANDEMIC PERIOD ON DIGITAL MEDIA The ever-changing role of states in the system has also changed the role of diplomacy in maintaining or increasing its power in the international arena. In today's World, where influencing and persuading is extremely important, use soft power resources such as culture, literature, sports, art, education and heath for their strategic communication efforts in line with the goals and purpose they have determined. The main reason why the concept of public diplomacy has come to the fore is that states put people in their focus and attach importance to activities that touch people. The increased sensitivity of states to situations such as war, conflict, terrorism and poverty that have a direct impact on people and their“people-oriented”activities have increased the importance of humanitarian diplomacy in the discipline of communication and international relations. During the coronavirus (Covid-19) epidemic, Turkey's public diplomacy activities carried out together with all countries of the World were examined on digital media. The impactand role of theaid Turkey provided to countries as a softpower element with in the scope of public diplomacy activities in this process on the country's image and reputation was investigated.