İnmeli hastalarda kinezyofobi varlığının denge, yürüme, ağrı ve sosyal katılım düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between the presence of kinesiophobia in stroke patients and balance, gait, pain, and social participation levels
- Tez No: 912783
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE MERMERCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Kinezyofobi, Sosyal Katılım, Ağrı, Denge, Yürüme, Stroke, Kinesiophobia, Social Participation, Pain, Balance, Gait
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kinezyofobi , bir yaralanma sonrasında ortaya çıkan ve yeni bir yaralanmaya karşı savunmasızlık hissinden kaynaklanan aşırı, mantıksız, fiziksel aktiviteyi kısıtlayan kaygılı durumdur. Çalışmamızda hem inmeli hastalarda tedavi başarısını etkileyebilecek kinezyofobi varlığını tespit etmek hem de denge, yürüme, ağrı ve sosyal katılım düzeyi ile kinezyofobi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel , gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Araştırmaya 01.09.2022 – 01.03.2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne inme tanısı ile başvuran, araştırmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun 50 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, mesleği, medeni durumu , hastalık süresi , vücut kitle indeksi (vki), inme etyolojisi , etkilenen taraf , dominant tarafı ve ek hastalıkları kaydedildi. Hastaların ambulasyon düzeyi Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS) ile , motor iyileşme düzeyi Brunnstrom Evrelemesi (BRS) ile değerlendirildi. Sosyal katılım düzeyini ölçmek için Toplumsal Bütünleşme Anketi (TBA) uygulandı. Denge parametrelerinin ölçümünde HURSMARTBALANCE BTG4 denge platformu ve Mini-Denge Değerlendirme Sistemler Testi (Mini-BESTest) uygulandı. Yürüme değerlendirmesi için MİNİBEST , Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) uygulandı. Kinezyofobiyi ölçmek amacıyla Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) kullanıldı. Ağrı düzeyini değerlendirmek için Vizüel Analog Skala Ağrı (VAS Ağrı) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan inmeli hastaların %74 ünde kinezyofobi saptandı. Hastalar kinezyofobisi olan grup ve kinezyofobisi olmayan grup olarak karşılaştırıldığında cinsiyet ,yaş , vki , inme türü,etkilenen taraf, dominant taraf , BRS, Vas Ağrı , FAS ve ev katılımı açısından gruplar arası fark gözlenmedi. Kinezyofobisi olan grupta sosyal katılım düzeyi , üretici aktivitesi , kararlılık sınırları (LOS) etkilenen tarafa ,LOS öne , TBA Toplam ve MİNİBEST değerleri anlamlı olarak daha düşük , ZKYT skoru ve hastalık süresi ise anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Hastalık süresi , Vas Ağrı, Gözler Kapalı(GK) salınım ortalama hız, GK anstabil zeminde salınım ortalama hızı değerlerinin TKÖ ile pozitif yönde anlamlı ilişkisi olduğu saptandı. TBA Toplam , sosyal katılım , üretici aktiviteler, MİNİBEST ve LOS öne değerlerinin TKÖ ile negatif yönde anlamlı ilişkisi olduğu saptandı. Diğer değerlendirme parametreleri ile TKÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Yapılan regresyon analizinde TKÖ ile Vas Ağrı'nın ve TKÖ ile TBA Toplam'ın bağımsız ilişkisi olduğu saptandı. MİNİBEST ile TKÖ arasında bağımsız ilişki saptanmadı. TBA Toplam ile VAS Ağrı , FAS ,MİNİBEST ve ZKYT arasındaki ilişki incelendiğinde TBA Toplam ile MİNİBEST arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı. TBA Toplam ile ZKYT arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı. TBA Toplam ile VAS Ağrı ve TBA Toplam ile FAS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: İnmeli hastalarda sosyal katılım düzeyi , ağrı düzeyi, denge ve yürüme bozuklukları ile kinezyofobi arasında ilişki vardır. İnmeli hastalarda rehabilitasyon başarısını etkileyebilecek bir parametre olan kinezyofobinin varlığı unutulmamalı ve rehabilitasyon sürecinde dikkate alınmalıdır. İnmeli hastalarda kinezyofobi gelişmesine etki edebilecek faktörleri inceleyen daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Kinesiophobia is an excessive, irrational, anxious state that occurs after an injury and restricts physical activity due to a feeling of vulnerability to a new injury. In our study, we aimed to determine the presence of kinesiophobia that may affect the success of treatment in stroke patients and to examine the relationship between kinesiophobia and, balance, gait ,pain and social participation level. Material and Methods: Our study was planned as a cross-sectional, observational study. The study included 50 patients who were admitted to Ankara Bilkent City Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Hospital between 01.09.2022 - 01.03.2024 with a diagnosis of stroke and met the inclusion and exclusion criteria. Age, gender, education level, occupation, marital status, duration of illness, body mass index (BMI), stroke etiology, affected side, dominant side and comorbidities were recorded. The ambulation level of the patients was evaluated by Functional Ambulation Classification (FAC) and motor recovery level was evaluated by Brunnstrom Staging (BRS). The Community Integration Questionnaire (CIQ) was applied to measure the level of social participation. HURSMARTBALANCE BTG4 balance platform and Mini-Balance Evaluation Systems Test (Mini-BESTest) were used to measure balance parameters. For gait assessment, MINIBEST and Timed Up and Go test (TUG) were applied. Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK) was used to measure kinesiophobia. Visual Analog Scale (VAS) was used to assess pain level. Results: Kinesiophobia was detected in 74% of the stroke patients who participated in the study. When the patients were compared between the group with kinesiophobia and the group without kinesiophobia, no difference was observed between the groups in terms of gender, age, BMI, stroke type, affected side, dominant side, BRS, VAS Pain, FAC and home participation. In the group with kinesiophobia, the level of social participation, productive activity, Limits of stability (LOS) to the affected side, LOS to the front,CIQ Total and MINIBEST values were significantly lower, and TUG score and disease duration were significantly higher. Disease duration, VAS Pain, eyes closed velocity , eyes closed unstable velocity were found to be positively correlated with TSK. CIQ Total, social participation, productive activities, MINIBEST and LOS forward values were found to have a significant negative correlation with TSK. No statistically significant correlation was found between other assessment parameters and TSK. In the regression analysis, it was found that there was an independent relationship between TSK and VAS Pain and TSK and CIQ Total. There was no independent relationship between MINIBEST and TSK. When the relationship between CIQ Total and VAS Pain, FAC, MINIBEST and TUG was analyzed, a significant positive relationship was found between CIQ Total and MINIBEST. A significant negative correlation was found between CIQ Total and TUG. There was no statistically significant relationship between CIQ Total and VAS Pain and between CIQTotal and FAC. Conclusion: There is a relationship between kinesiophobia and social participation level, pain level, balance and gait disorders in stroke patients. The presence of kinesiophobia, which is a parameter that may affect the success of rehabilitation in stroke patients, should not be forgotten and should be taken into consideration in the rehabilitation process. More studies examining the factors that may affect the development of kinesiophobia in stroke patients are needed.