Nsaıd kullanımının metabolik değerler üzerindeki etkisi
The impact of nsaid use on metabolic values
  1. Tez No: 912805
  2. Yazar: FUNDA BUSE BAYRAMBEY ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKTUĞ KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Ortopedi ve Travmatoloji, İç Hastalıkları, Family Medicine, Orthopedics and Traumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: NSAID, AST, ALT, HbA1c, Kreatinin, Hipertansiyon, LDL kolesterol, NSAID, AST, ALT, HbA1c, Creatinine, Hypertension, LDL cholesterol
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda NSAID kullanımının metabolik değerler üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Kesitsel analitik dizaynda yapılan bu araştırmanın evreni, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne 01/12/2023 -01/06/2024 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş üstü, soruları yanıtlama kapasitesine sahip ve metabolik değerleri istenmiş tahlil sonuçları için gelen kişiler araştırmacı tarafından çalışma konusunda bilgilendirilip çalışmaya davet edilmiştir, kabul edenler (onay verenler) ile çalışma yapılmıştır. Anket soruları araştırmacı tarafından okunup cevapları yine araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 90 (%45,2) erkek, 109 (%54,8) kadın olmak üzere 199 kişi katıldı. Katılanların yaş ortalaması 59,75 +/- 14,43'dü. Katılımcıların metabolik değerlerinin ortalaması; Kreatinin 0,84mg/dl, LDL kolesterol 108 mg/dl, HbA1c 6,09mmol/mol, AST 17,9 IU/L, ALT 18,6 IU/L, sistolik tansiyon 128,9 mmHg, diyastolik tansiyon ise 78,9 mmHg'dı Katılımcıların NSAID kullanımları ile sistolik tansiyonları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardı. LDL kolesterol AST-ALT, Kreatinin, HbA1c ve diyastolik tansiyon düzeyleri ile NSAID kullanımı arasında ilişki bulunamadı. Sonuç: Katılımcıların NSAID kullanımları ile sistolik tansiyonları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardı. NSAID kullanımındaki bir birimlik artış sistolik tansiyon düzeylerinde 0,12 mmHg artışa neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the effects of NSAID use on metabolic parameters in patients attending the Family Medicine outpatient clinic of the Medical Faculty Hospital. Method: This cross-sectional analytical study was conducted on individuals who applied to Çanakkale Onsekiz Mart University Health Practice and Research Hospital between 01/12/2023 and 01/06/2024. The study population included individuals over the age of 18 who were capable of answering the questions and presented for test results related to requested metabolic parameters. Participants were informed about the study by the researcher and invited to participate. The study was conducted with those who agreed (provided consent). The survey questions were read by the researcher, and the responses were recorded by the researcher as well. Results: A total of 199 individuals participated in the study, consisting of 90 men (45.2%) and 109 women (54.8%). The mean age of the participants was 59.75 ± 14.43 years. The average metabolic parameters of the participants were as follows: creatinine 0.84 mg/dL, LDL cholesterol 108 mg/dL, HbA1c 6.09 mmol/mol, AST 17.9 IU/L, ALT 18.6 IU/L, systolic blood pressure 128.9 mmHg, and diastolic blood pressure 78.9 mmHg. A significant positive correlation was found between NSAID use and systolic blood pressure. However, no relationship was identified between NSAID use and LDL cholesterol, AST-ALT, creatinine, HbA1c, or diastolic blood pressure levels. Conclusion: A significant positive correlation was observed between NSAID use and systolic blood pressure in the participants. A one-unit increase in NSAID use resulted in a 0.12 mmHg increase in systolic blood pressure levels.