الصياغة القانونية لعقد المرابحة في المصارف الإسلامية اليمنية: دراسة تطبيقية
Yemen islami bankalarında murabaha akdinin yasalaştırılması:Uygulamalı bir çalışma
  1. Tez No: 912876
  2. Yazar: ABDULRAHMAN MAAROF SALEM BA HURMUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M.I. MIGDAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslami bankalar - yasal düzenleme - sözleşmeler - Murabaha - yasal boşluklar, Islamic banks - legal arrangement - contracts - Murabaha - legal gaps
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışma, bu bankalarda ele alınan Murabaha sözleşmelerinin metinlerindeki yasal boşlukları tespit etmek üzere Yemen'in önde gelen bankalarındaki KÂR BEYANI İLE SATIM (MURABAHA) sözleşmelerini analiz etmeyi ve bunlara yönelik bir mekanizma geliştirmeyi amaçlamıştır. Buna göre çalışma, Yemen hukukundaki hükümlerine değinirken, sözleşmelerin hukuki düzenlemelerinin ve emsal belgelerinin tanımı ile genel olarak sözleşmenin ve özelde Murabaha sözleşmesinin kapsadığı kuralları ele almıştır. Ardından murabaha sözleşmelerinde yasal boşlukların bulunmasından kaynaklanan en önemli risklerden bahis ederken bu boşlukların sözleşmeye etkisine değinmiştir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için araştırmacı, tümevarımsal ve betimsel analitik yöntemi kullanmıştır. hedef bankaların verdiği Murabaha sözleşmelerinin modellerinin kullanılmış olup analiz edilmiştir içlerindeki yasal boşlukların reddedilerek değişiklik metninin önerilmiştir. Çalışmada, bu sözleşmelerin pratik uygulamada sorun yaratacak yasal boşluklar içerdiği ve bu boşlukların bankaları ve müşterileri hukuki risklere maruz bıraktığı, Bunun nedeni, bankaların sözleşme hazırlarken esas olarak hukukçulara dayanmadığı ya da yasayı ihlal etme pahasına da olsa paralarının geri alınmasını garanti altına alan hükümler koymayı tercih ettiği sonucuna varılmıştır. Çalışma, bankaların bu boşlukları gidermek için önerilen mekanizma ve seçenekleri benimsemelerini, yasal yetkinliğe ve hukuki uzmanlığa sahip olanlara dayanmalarını ve Murabaha sözleşmesinin kısmi ayrıntılarını tamamlayan yasama maddeleri üzerinde çalışmasını ve bu kısmi ayrıntılarının kanunlar arasında dağıtılması medeni ve ticaret hukukunda toplanmasını tavsiye etti.
Özet (Çeviri)
The study aimed to analyze Murabaha contracts in the most prominent Yemeni banks, to find out the legal gaps in the texts of Murabaha contracts dealt with in those banks, and to develop a mechanism to tackle them.Accordingly, the study dealt with the definition of the legal arrangement of contracts and the precedent documents, and the rules covered by the contract in general and the Murabaha contract in particular, with its provisions in Yemeni law, then discussed the most important risks arising from the presence of legal loopholes in Murabaha contracts, and indicated the impact of those loopholes on the contract .To achieve the objectives of the study, the researcher used the inductive and descriptive analytical method, where the models of Murabaha contracts for the target banks were used and they were analyzed and the legal gapsin them were refuted and the text of the amendment was proposed.The study concluded that these contracts contain legal gaps that will cause problems during practical application, and that these gaps expose banks and customers to legal risks, and the reason for this is that the banks did not rely mainly on the legal specialist in drafting contracts, or that they preferred to stipulate clauses that guarantee the recovery of Her money, even at the expense of violating the law.The study recommended that banks adopt the proposed mechanisms and options to address these gaps, rely on those with legal competence and legal expertise, and work on legislating articles that complement the partial details of the Murabaha contract and collect them in civil and commercial law instead of scattering them among the laws.