Milli mücadele döneminde Türk - İngiliz propaganda algısı
Turkish - British propaganda perception during the Turkish national struggle period
  1. Tez No: 912931
  2. Yazar: DENİZ GÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Millî Mücadele, Propaganda, İngiltere, Yunan İşgali, World War I, War of İndipendence, Propaganda, United Kingdom, Greek Occupation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
Modern propaganda yöntemlerinin ilk defa Birinci Dünya Savaşı'nda hayata geçirilmesinin ardından savaşan ülkeler askerleri cephede tutabilmek, daha çok asker toplayabilmek ve bu uzun savaşa toplumları ikna etmek için farklı öntemler uygulamışlardır. İtilaf Devletleri askerî olarak zafer kazanmıştır. Diğer yandan İngiltere uyguladığı propaganda yöntemleri ile de en büyük rakibi Almanya'yı yenmiş ve Osmanlı Devleti'ni de zor durumda bırakmayı başarmıştır. Propaganda açısından Anadolu coğrafyasında başlayan Millî Mücadele ise farklı şartları olan başka bir dönemi temsil etmektedir. İngiltere'nin onayıyla İzmir'e giren Yunanistan bu süreçte bir aktör olarak yer almıştır. Fakat bununla birlikte Millî Mücadele kadroları ve Ankara, gerek uluslararası alanda ve gerekse İstanbul hükümetlerine karşı asıl olarak İngiltere'ye karşı bir propaganda faaliyeti yürütmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmada İngiliz Ulusal Arşiv belgeleri, Devlet Arşivleri, İngiliz gazeteleri, İstanbul ve Anadolu gazeteleri, Millî Mücadele'de yer alan isimlerin hatıraları incelenmiştir. Bunlardan yola çıkılarak İngiltere'nin Millî Mücadele kadrolarına yönelik uyguladığı propaganda başlıkları ve buna yönelik çalışmaları ile Millî Mücadele kadrolarının ortaya koyduğu karşı propaganda ve propaganda çalışmaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After modern propaganda methods were first implemented in the First World War, the countries in war applied different methods to keep soldiers on the front, to recruit more soldiers, and to persuade societies for this long war. The Allied Powers achieved a military victory. With the propaganda methods it applied, England defeated its biggest rival, Germany, and managed to put the Ottoman Empire in a difficult situation. In terms of propaganda, the National Struggle, which started in Anatolia, represents another period with different conditions. Greece, which entered İzmir with the approval of England, took part as an actor in this process. However, the National Struggle cadres and Ankara had to carry out a propaganda activity against England, both internationally and against the Istanbul governments. In this study, British National Archive documents, State Archives, British newspapers, Istanbul and Anatolian newspapers, and memories of people involved in the National Struggle were examined. Based on these, the propaganda titles and related activities carried out by England against the National Struggle cadres and the counter-propaganda and propaganda activities carried out by the National Struggle cadres were evaluated.