Atopik dermatitli hastaların serumlarında TNF-a, IL-2, IL-6 ve IgE seviyelerinin tayini
  1. Tez No: 91304
  2. Yazar: NECMETTİN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER EŞREFOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, TNFa, IL-2, IL-6, IgE, Atopic dermatitis, TNFa, IL-2, IL-6, IgE
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
II ÖZET Atopik dermatit kronik, kaşıntılı ve inflamatuar bir deri hastalığıdır. Hastalığın patojenezinde heredite, çevresel faktörler ve immünolojik bozuklukların rol oynadığı kabul edilmektedir. Yüksek miktarda IgE üretimi, Langerhans hücrelerinin aşın uyarılması, hücresel immünitedeki regülasyon bozukluğu ve aşırı T lenfosit aktivasyonu atopik dermatitli hastalardaki temel immünolojik bozuklukları oluşturmaktadır. Son zamanlarda, atopik dermatitin immünopatojenezindeki en önemli olaym T hücrelerinden anormal sitokin sekresyonu olduğu kabul görmektedir. Biz de bu düşünceden yola çıkarak, patojenezinin aydınlatılmasına faydalı olabileceği düşüncesiyle atopik dermatitli hastalarda birer sitokin olan TNFa, IL-2, IL-6 ve ayrıca IgE düzeylerini araştırmayı amaçladık. Atatürk Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalma müracaat eden 32 atopik dermatitli hasta ve 16 sağlıklı kontrol grubunda serum TNFa, IL-2, IL-6 ve IgE düzeylerini araştırdık. Atopik dermatitli hastaların serumlarında TNFa, IL-2, IL-6 ve IgE düzeylerini kontrol grubuna göre daha yüksek bulduk. Bu sonuçlar bize atopik dermatitli hastalarda TNFa, BL-2, IL-6 ve IgE'nin patojenezde önemli rol oynadığım düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ffl SUMMARY Atopic dermatitis is a chronic, pruritic, and inflammatory skin disease. Atopic dermatitis is a multifactorial disorder associated with hereditary, environmental, and immunologic abnormalities, overproduction of serum immunoglobulin E, hyperstimulatory Langerhans cells, defective cell-mediated immunity and including elevated T-lymphocyte activation. Recently, an abnormal cytokine secretion pattern by T cells postulated to be central in immunopathogenesis of atopic dermatitis. In this study we aimed to investigate role of cytokines such as TNFa, IL-2, IL-6 and IgE in the pathogenesis of atopic dermatitis. The levels of TNFa, IL-2, IL-6 and IgE in serum in thirty two patients with atopic dermatitis who were admitted to Dermatology Department of Atatürk University, was studied. Sixteen healthy volunteers were taken as control group. The levels of TNFa, IL-2, IL-6 and IgE in the serum from patients with atopic dermatitis was higher than those of the control group. These results suggest that the increased levels of TNFa, IL-2, IL-6 and IgE in serum in patients can be very important factor in pathogenesis of atopic dermatitis.