Erythema multiformeli hastaların serumlarında IgG, IgA, IgM, IgE, C3 ve C4 seviyelerinin tayini
  1. Tez No: 91303
  2. Yazar: MUSTAFA ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT KOT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Erythema multiforme, Immünglobulins, Complements
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
II ÖZET Erythema multiforme genellikle adölesan ve genç erişkinlerde görülen, akut, deri ve müköz membranlara sınırlı, hedefe benzer belirgin lezyonlarla karakterize, kendi kendini sınırlayan, ekzantematik bir intolerans reaksiyonudur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine mayıs 1997 - mayıs 1998 tarihleri arasında başvuran Erythema multiforme'li 41 hasta ve 30 kişiden oluşan kontrol grubu üzerinde yapılan çalışmamızda, Erythema multiforme patogenezinde serum IgG, IgA, IgM, IgE, C3 ve C4 seviyelerine bakıldı. Erythema multiforme'li hastalarda C3 ve C4 seviyelerinde kontrol grubuna göre az anlamlı artış tespit edildi. Diğer parametrelerde, hasta ve kontrol grubu arasında bir fark bulunamadı. Ayrıca hasta grubunda C3 ve C4 arasında az anlamlı bir korelasyon olduğu tespit edildi. Diğer parametreler arasında korelasyon olmadığı görüldü. Hastalardaki C3 ve C4 seviyelerindeki artışın akut faz cevabına bağlı geliştiği kanısına vardık. Anahtar KelimelerrErythema multiforme, İmmünglobulinler, Komplemanlar.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Erythema multiforme is an exanthematic reaction of intolerance, which is acute, self-limited, characterized by evident target-like lesions and restricted with skin and mucosal membranes. We had studied by 41 patients of Erythema multiforme, who had applied to Atatürk Universty Faculty of Dermatology from may 1997 to May 1998, and group of control consisted of 30 persons. In this study, we had researched IgG, IgA, IgM, IgE, C3 and C4 in pathogenesis of Erythema multiforme. Little meaningful increases of levels of C3 and C4 were established in patients of Erythema multiforme compared with the group of control. No differences was found between the group of patient and the group of control in aspect of other parameters. However, a little meaningful correlation was determined between C3 and C4 in the group of patient. No correlation was seen in betweeen other parameters. We had opinioned that increases of levels of C3 and C4 were developing by which connected to the responses of acute phase in the patients.