Ağartma tedavileri sonrası uygulanan beyazlatıcı macunların etkinliklerinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of whitening toothpastes following bleaching treatments
  1. Tez No: 913044
  2. Yazar: TUTKU BAYTOK KAVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE KEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: whitening toothpaste, office-type bleaching, spectrophotometer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İn vitro şartlarda yapılan bu çalışmanın amacı %40 hidrojen peroksit (HP) içeren ağartma ajanı uygulanan çekilmiş anterior insan dişlerinde beyazlatıcı diş macunlarının etkilerinin araştırılmasıdır. Periodontal veya ortodontik tedavi amacıyla çekilmiş 50 adet çürüksüz insan anterior dişi kullanılmıştır. Dişler rastgele seçim yapılarak 5 gruba (n=10) ayrılmıştır. Grup I: Ofis tipi ağartma uygulanan + Macun kullanılmayan kontrol grubu; Grup II: Ofis tipi ağartma uygulanan + İpana Kalsident Klasik Tat Macunu kullanılan grup; Grup III: Ofis tipi ağartma uygulanan + Colgate Optik White Expert Macunu kullanılan grup; Grup IV: Ofis tipi ağartma uygulanan + Signal White Now Gold Macunu kullanılan grup; Grup V: Ofis tipi ağartma uygulanan + Opalescence Whitening Macunu kullanılan grup. Gruplara ayrılan dişler kuron kısımları açıkta kalacak şekilde özel hazırlanmış yuvarlak plastik kalıplara gömülmüştür. Birinci renk ölçümü standart bir ortamda dijital spektrofotometre cihazı kullanılarak yapılmış sonra tüm örnekler %40 HP içeren ofis tipi ağartma ajanı (Opalescense Boost %40 PF, Ultradent Products) ile ağartma işlemine maruz bırakılmıştır. Ağartma işlemi sonrası dijital spektrofotometre cihazı ile ikinci renk ölçümleri yapılmıştır. Ardından kontrol grubu hariç tüm gruptaki örnekler otuz gün boyunca şarj edilebilir diş fırçası ile günde 2 şer kez 2 dakika boyunca fırçalanmıştır. Otuz günün sonunda dijital spektrofotometre cihazı kullanılarak örneklerin nihai renk ölçümleri alınmıştır. Elde edilen renk ölçümleri için CIE2000 formülü kullanılarak tüm örneklerdeki renk değişimleri (ΔE00) hesaplanmıştır. Elde edilen veriler Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey testine tabi tutulmuştur (p=0,05). Otuz gün macun kullanımı sonrası yapılan renk ölçümlerinde CIE2000 formülü kullanılarak elde edilen ΔE00 değerleri, ağartma sonrası beyazlatıcı macun kullanımının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fayda sağladığını göstermiştir. En fazla etkiyi Opalecence Whitening sağlarken Colgate Optik White Expert ile aralarında anlamlı fark bulunmamıştır. Colgate Optik White Expert anlamlı düzeyde Signal White Now Gold'a göre etki sağlamış, Signal White Now Gold ise beyazlatıcı IV özelliği olmayan İpana Kalsident Klasik Tat'a göre anlamlı düzeyde etkili olmuştur. İpana Kalsident Klasik Tat hiçbir macun kullanılmayan kontrol grubuna göre daha etkili olmuş ancak aralarındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler; beyazlatıcı macun, ofis tipi ağartma, spektrofotometre
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effectiveness of Whitening Toothpastes Following Bleaching Treatments The aim of our in vitro study is to investigate the effectiveness of whitening toothpastes after bleaching treatments on extracted anterior teeth, where a whitening agent containing 40% hydrogen peroxide has been applied. A total of 50 caries-free human anterior teeth extracted for periodontal or orthodontic treatment purposes were used. The teeth were randomly divided into 5 groups (n=10): • Group I: Office bleaching + No toothpaste (control group) • Group II: Office bleaching + Ipana Kalsident Classic Taste Toothpaste • Group III: Office bleaching + Colgate Optic White Expert Toothpaste • Group IV: Office bleaching + Signal White Now Gold Toothpaste • Group V: Office bleaching + Opalescence Whitening Toothpaste The teeth were embedded in specially prepared round plastic molds, leaving the crown portions exposed. The first color measurement was performed in a standard environment using a digital spectrophotometer. Then, all teeth were subjected to office-type bleaching using a bleaching agent containing 40% hydrogen peroxide (Opalescence Boost 40% PF, Ultradent Products). A second color measurement was taken after the bleaching process with a digital spectrophotometer. Following this, all teeth in the groups, except the control group, were brushed twice daily for 2 minutes each, for 30 days with an electronic toothbrush. At the end of the 30 days, the final color measurements of the teeth were taken using the digital spectrophotometer. The color changes (ΔE00) in all teeth were calculated using the CIE2000 formula. The obtained data were subjected to One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey tests (p=0.05). The color measurements taken after 30 days of toothpaste use demonstrated that the use of whitening toothpaste after bleaching provided statistically significant benefits. The most significant effect was achieved by Opalescence VI Whitening toothpaste, but no significant difference was found between it and Colgate Optic White Expert. Colgate Optic White Expert showed a statistically significant effect compared to Signal White Now Gold, while Signal White Now Gold was significantly more effective than the non-whitening Ipana Kalsident Classic Taste toothpaste. Ipana Kalsident Classic Taste was more effective than the control group with no toothpaste, but the difference was not statistically significant.