Ağartılmış diş yüzeylerine uygulanan deneysel antioksidan tedavilerinin makaslama bağlanma dayanımına etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the experimental antioxidant treatments applied onto bleached tooth surfaces on shear bond strenght
  1. Tez No: 551889
  2. Yazar: SÜVEYBE OZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NASİBE AYCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Ağartma Tedavisi, Makaslama Bağlanma Dayanımı, Antioksidan, Sodyum Askorbat, Yeşilçay, Biberiye, Tooth Bleaching, Shear Bond Strength, Antioxidant, Sodium Ascorbate, Green Tea, Rosemary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı dört farklı antioksidan tedavi protokolünün, ağartılmış mine ve dentinin kompozit rezine bağlanma dayanımındaki etkisini değerlendirmektir. Çalışmada 280 adet çekilmiş sığır keser dişinden 140'ar adet mine ve dentin örneği elde edildi. Mine ve dentin örnekleri kendi aralarında yedişer gruba ayrıldı (n=20): Gr M1/Gr D1=Negatif Kontrol; Gr M2/Gr D2=Pozitif Kontrol; Gr M3/Gr D3=Ertelenmiş Restorasyon; Gr M4/Gr D4=Sodyum Askorbat; Gr M5/Gr D5=Yeşil çay; Gr M6/Gr D6=Biberiye; Gr M7/Gr D7=Yeşil çay+Biberiye Kombinasyonu. Sodyum askorbat, yeşil çay ekstraktı, biberiye ekstraktı ve yeşil çay-biberiye ekstrakt kombinasyonundan %10 konsantrasyonda hazırlanan deneysel antioksidan solüsyonları, Gr M4/D4, Gr M5/D5, Gr M6/D6 ve Gr M7/D7'de yer alan örneklerin ağartılmış mine/dentin yüzeylerine uygulandı. Makaslama bağlanma dayanımı (MBD) analizi, kafa hızı 0,5 mm/dakika olarak ayarlanan test cihazında gerçekleştirildi. Kırılma tipleri, stereomikroskop altında X40 büyütme ile değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Welch Anova ve Post-hoc Tamhane testleri kullanılmıştır. Ağartma tedavisi (Gr M2/D2), mine-rezin/dentin-rezin MBD değerlerini kontrol gruplarına (Gr M1/D1) kıyasla azalttı. Restorasyonların 15 gün süreyle ertelenmesi, azalan MBD değerlerini arttırarak normale döndürdü. Ağartılmış mine/dentin örneklerine uygulanan tüm deneysel antioksidan tedavileri azalan MBD değerlerini arttırarak normale döndürdü. Bitki kaynaklı doğal antioksidanlar, ağartma tedavisi sonrası diş dokularına uygulanmak üzere sentetik sodyum askorbata alternatif antioksidan tedavi olabilirler. Antioksidanların ağartma tedavisi sonrasında uygulanmaları, ağartılmış diş dokularının rezin içerikli materyallerle hemen restore edilebilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of four different antioxidant treatment protocols on bond strength of bleached enamel and dentin to composite resin. 140 enamel and 140 dentin specimens were obtained from 280 extracted bovine incisors in the study. Enamel and dentin specimens were separately divided into seven groups (n=20), as follows: Gr M1/Gr D1=Negative control; Gr M2/D2=Positive control; Gr M3/D3=Delayed restoration; Gr M4/D4=Sodium ascorbate; Gr M5/D5=Green tea; Gr M6/D6=Rosemary; Gr M7/D7=Green tea+Rosemary combination. All groups except negative control groups received bleaching treatment (40% hydrogen peroxide). Experimental antioxidant solutions were prepared from sodium ascorbate, green tea extract, rosemary extract and green tea-rosemary extract combination at 10% concentrations and applied onto bleached enamel/dentin surfaces of specimens in Gr M4/D4, Gr M5/D5, Gr M6/D6 and Gr M7/D7, respectively. The shear bond strength (SBS) test was conducted at a crosshead speed of 0.5 mm/min. Failure modes were assessed under a stereomicroscope at X40 magnification. Data were analyzed statistically using Welch Anova and Tamhane Post-hoc tests. Bleaching treatment (Gr M2/D2) compromised enamel-resin/dentin-resin SBS compared to control (Gr M1/D1). Delaying restorations for 15 days (Gr M3/D3) reversed compromised SBS. All experimental antioxidant treatments applied onto bleached enamel/dentin specimens could managed to reverse compromised SBS. Natural plant-derived antioxidants can be an alternative to synthetic sodium ascorbate as a post-bleaching antioxidant treatment. Post-bleaching use of antioxidants may enable immediate resin restorations of bleached tooth structures.