Vital ve devital ağartma yapılmış diş yüzeylerine uygulanan farklı yüzey tedavilerinin tekrar renklenmeye ve çürük yapıcı mikroorganizmaların tutunmasına etkileri
  1. Tez No: 359447
  2. Yazar: TANDOĞAN MANGAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA HÜLYA ERTEN CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağartma, yüzey tedavileri, remineralizasyon, Bleaching, surface treatments, remineralisation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, ağartma işleminin ardından mine yüzeyine uygulanan çeşitli yüzey tedavi ajanlarının S.mutans ve L.acidophilus tutunmasını ve gıda boyalarıyla oluşabilecek yeniden renklenmeleri önlemedeki etkinliklerinin in vitro olarak araştırılmasıdır. Bu çalışmada çürük, kron harabiyeti, mine çatlağı ya da onarım içermeyen insan keser dişlerinden elde edilmiş 164 kron ya ve mine-dentin kesiti kullanıldı. Örnekler; renklenme grubu (n=80) ve tutunma grubu (n=84) olarak iki ana gruba ayrıldı. Ağartma işlemi 30 dakika süresince, plazma ark ışıkla aktive edilmiş % 35 hidrojen peroksit içeren ağartma jeli ile yapıldı. CPP - ACP, CPP - ACPF, NaF, %1,23 APF, %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren profilaksi patı ile yapıldı. Yüzey tedavilerinin uygulanmasının ardından gıda örnekler gıda boyasına maruz bırakıldı. Renklenme grubundaki örneklerin, renk ölçümleri spektrofotometre yapıldı. Tutunma grubundaki örneklere S.mutans ve L.acidophilus mikroorganizmaları ekildi. 4 saat etüvde bekletilen örnekler gram boyası ile boyanarak mikroskop altında X1000 büyütmede incelendi. Her örneğin 10 ayrı sahasında mikroorganizma hücreleri sayılarak ortalamaları alındı. Elde edilen veriler Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testi ile değerlendirildi. Ağartma tedavisinin ardından renklenmeyi önlemede CPPACPF ve APF, S.mutans tutunmasını önlemede APF, L.acidophilus81 tutunmasını önlemede ise çalışmada kullanılan tüm yüzey tedavi ajanlarının değişen derecelerde başarılı oldukları belirlendi. Ağartma tedavisinin ardından, mine yüzeyi hala demineralize haldeyken uygulanan yüzey tedavileri tekrar renklenmeyi, S.mutans ve L.acidophilus tutunmasını önlemektedir. Florür konsantrasyonunun artması etkinliği artırmaktadır. Florür, kalsiyum ve fosfat iyonları yoksunluğu etkinliği önemli derecede azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the efficiency of surface treatments on enamel in prevention the adhesion of cariogenic microorganisms and discoloration by food colorants Aim of this in vitro study was to evaluate the efficiency of surface treatments in preventing both discoloration by food colorants and the adhesion of S.mutans or L.acidophilus on bleached enamel. 164 crowns and enamel-dentin cross-sections acquired from incisor human teeth with no caries, crown destruction, enamel crack or restoration were used in this study. Samples were divide into 2 groups; discoloration (n=80) and adhesion (n=84). Bleaching was performed by using %35 hydrogen peroxide bleaching gel for 30 min. under plasma arc light activation. CPP-ACP, CPP-ACPF, NaF, %1,23 APF, %8 arginine and calcium carbonate prophylaxy paste were used for surface treatments. After surface treatments, samples were exposed to food colorants. Spectrophotometer used for color measurement. In adhesion groups, S.mutans and L.acidophilus were inoculated on all of the samples. After incubation, samples were gram stained and examined using microscope under X1000 magnification. At least 10 areas were counted on all samples and mean values were recorded. The data was analyzed statistically with Mann-Whitney U test, analysis of variance (ANOVA) and Tukey test. Both CPP-ACPF and APF were most effective agents in preventing discoloration, however APF was the most effective in preventing adhesion of S.mutans, and where all surface treatments were effective, variously, in preventing L.acidophilus. 83 Surface tratments that applied immediatly after bleaching were effective in prevention of both discoloration and the adhesion of S.mutans or L.acidophilus. Efficiency may be related with the concentration of fluoride ions. Less fluoride uptake or lack of calcium-phosphate complexes reduces the efficiency, significantly.