Güncel sanatta mekân kavramının dijital sanat alanında ele alınması
The Concept of space in contemporary art in the field of digital art
  1. Tez No: 913059
  2. Yazar: RAMAZAN İLGAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital, Müdahale, Tasarım, Mekân, Digital, Intervention, Design, Space
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması, dijital sanatçılarının yaşadıkları çağın teknolojik imkânlarını yakından takip ederek belirledikleri konu ve mekân görsellerini sanatsal bir zeminde yeniden yorumlayarak nasıl eserlere dönüştürdüklerini derinlemesine inceliyor. Aynı zamanda çalışma ''Sanatçılar, tasarım süreçlerinde hangi dijital teknikleri kullandı?'' ya da ''Sanatçılar, oluşturdukları eserlerde biçimsel olarak hangi özelliklere yer verdiler?'' sorularına karşılık hem kuramsal bir çerçeve sunmayı hem de sanatçıların uygulama süreçlerini detaylıca incelemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada, dijital sanatçılarının geleneksel sanat malzemelerinin yerine bilgisayar teknolojisi ve dijital araçları tercih ederek yaratıcılıklarını nasıl ifade ettikleri ve deneysel çalışmalar yoluyla mekânları dijital platformlarda nasıl dönüştürdükleri incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada, betimsel teknik kullanılarak veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırmanın başından sonuna kadar devam eden veri analizi sürecinde, çalışmanın amacına ulaşabilmek için temel kavramlar detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Etik ilkelere uygun olarak gerçekleştirilen çalışmada, tüm veriler objektif bir yaklaşımla toplanmış ve Kaynakça bölümünde listelenmiştir. Bu tez çalışmasında, Soyut Dışavurumcu teori çerçevesinde üç boyutlu mekânların oluşturulması ve geleneksel sanat mekânlarına getirilen yeni yorumların, teknoloji ile değişen sanat eserlerinin uygulanma şekilleri incelenecektir. Bu çalışma, dijital ortamda çok yönlü üretim biçimlerinin, toplumsal belleği yeniden canlandırma ve tazeleme amacını merkeze almaktadır. Ayrıca, geleneksel mekânın sanatsal üretim biçimlerinin çağdaş sanat anlayışı içinde disiplinler arası bir yaklaşımla nasıl dönüştürüldüğü ve bu mekânın sanatçı üslupları ile bütünleşerek çalışmalarında nasıl kullanıldığına dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, mekânın tarihsel süreçlerden bugüne birçok kez değişkenlik göstererek de olsa sanat eserinin merkezinde olduğu sonucuna çeşitli yaklaşımlarla ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study deeply examines how digital artists transform the visuals of the subjects and spaces they determine by closely following the technological possibilities of the age they live in into works by reinterpreting them on an artistic basis. At the same time, the study aims to provide both a theoretical framework and to examine the artists' application processes in detail in response to the questions“What digital techniques did the artists use in their design processes?”or“What formal features did the artists include in the works they created?”This study examines how digital artists express their creativity by preferring computer technology and digital tools instead of traditional art materials and how they transform spaces on digital platforms through experimental studies. In this study which used the qualitative research method, data were collected and analyzed using descriptive techniques. In the data analysis process that continued from the beginning to the end of the study, basic concepts were explained in detail to achieve the purpose of the study. In the study, all data were collected and listed in the References section. In this thesis, the creation of three-dimensional spaces within the framework of Abstract Expressionist theory and the application of new interpretations brought to traditional art spaces and works of art that have changed with technology will be analyzed. This study focuses on the aim of reviving and refreshing social memory, and multi-faceted production forms in the digital environment. In addition, it draws attention to how traditional space artistic production forms are transformed with an interdisciplinary approach within the understanding of contemporary art and how this space is used in works by integrating with the styles of artists. In this context, it has been concluded with various approaches that space is at the center of the work of art, even though it has changed many times from historical processes to the present.